La fel ca toate celelalte state membre, Cehia s-a angajat in 2004, cand a aderat la Uniunea Europeana, sa adopte moneda euro. Statul a renuntat insa la orice calendar oficial privind adoptarea monedei unice, iar Klaus afirma ca intrarea in zona euro este o chestiune care si-a pierdut relevanta in Cehia.

"Nu cred ca euro va disparea ca moneda. Problema este daca toate cele 17 state euro, si probabil alte cateva din jur, trebuie sa fie in sistem", a afirmat Klaus intr-un interviu acordat Bloomberg.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat in luna iulie ca va face "tot ceea ce este necesar" pentru a "salva" zona euro, declaratie care contrazice opiniile unor experti, inclusiv a reputatului economist Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, ca Grecia va renunta la moneda unica si ca trece prin cea mai mare restructurare a datoriei de stat efectuata vreodata.

Vaclav Klaus considera ca sistemul euro "pedepseste" unele state, pentru care ar fi mai bine daca ar renunta la moneda unica. "Grecia este o victima a uniunii monetare. Ar fi mult mai bine pentru ei sa nu mai fie in aceasta camasa de forta. Ar fi o victorie pentru ei", a aratat presedintele Cehiei.

Klaus se caracterizeaza drept un "euro-realist" care sprijina integrarea europeana, dar nu este de acord cu "unificarea, centralizarea, armonizarea si standardizarea" intregului continent, inclusiv cu moneda unica.

"Am acceptat cu o oarecare reticenta conditiile atasate intrarii noastre in UE. Eram constienti ca intrarea in eurosistem era una dintre conditii, dar suntem destul de multumiti ca nu a existat un calendar. Astfel, poate in anul 2074 ne vom putea alatura si Uniunii Monetare Europene. Nimeni nu face presiuni asupra noastra", a spus liderul de la Praga.

Coroana ceheasca s-a apreciat cu 40% fata de euro in perioada 2001-2010, cea mai buna performanta din lume, iar increderea investitorilor in economia Cehiei este reflectata si prin randamentele scazute cerute de investitori pentru a cumpara obligatiunile guvernamentale cehe cu maturitatea la 10 ani. Cehia se imprumuta pe 10 ani la o dobanda de 2,4%, fata de 4,8% pentru Polonia sau 7,2% in cazul Ungariei.

Din postura de ministru de Finante la inceputul anilor '90 si mai apoi premier, Klaus s-a ocupat in 1993 de separarea Cehoslovaciei si de adoptarea a doua monede diferite. Cehia si Slovacia au abandonat planurile initiale de mentinere a unei monede comune dupa ce guvernul slovac a anuntat ca doreste sa efectueze o devalorizare dupa separare.

Statele emergente din Europa Centrala si de Est au devenit tot mai reticente in privinta adoptarii euro in ultimii trei ani, odata cu dezvoltarea crizei datoriilor de stat. Desi zona euro este principala piata de desfacere pentru exportatorii din statele est-europene, care isi vand peste jumatate din marfa in spatiul monetar, sapte dintre cele 10 state intrate in UE dupa 2004, inclusiv Romania, nu au adoptat inca moneda unica.

In Romania, autoritatile vor definitiva dupa alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, tinta indicativa fiind in prezent anul 2015.