"E important de spus ca orice masura care ar viza bancile din Grecia nu are efect si nu se aplica si bancilor romanesti cu capital grecesti. E o distinctie absolut importanta si trebuie tinut cont de ea. Din acest punct de vedere bancile cu capital grescesc prezente in Romania sunt pregatite pentru orice situatie pe care o pot intampina bancile mama. Au indicatori de solvalbilitate si de lichiditate foarte ridicati. E un eveniment care, chiar daca nu in scenariu complet, a fost cumva anticipat si din acest punct de vedere sunt pregatite pentru orice situatie care poate avea loc in Grecia cu bancile mama", afirma purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Potrivit purtatorului de cuvant, Banca Nationala analizeaza in acest moment doua scenarii: Grecia fie ajunge la un acord cu institutiile internationale, fie va intra in incapacitate de plata si ar putea renunta la euro.

In orice caz Banca Nationala spune are in vigoare acorduri de compensare, astfel incat bancile-mama sa nu poata sa retraga sume mari de bani din subsidiarele romanesti.

CPBR: Situatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca

Situatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca, iar bancile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania desfasoara tranzactii cu clientii bancilor romanesti cu actionariat grecesc normal si stabil din punct de vedere al operatiunilor interbancare, anunta CPBR. 

Ei reaminitesc ca Banca Nationala a Romaniei a afirmat ca operatiunile bancilor cu capital grecesc din Romania sunt atent supravegheate din punct de vedere al capitalizarii, acestea fiind persoane juridice romane si desfasurandu-si activitatea in principal pe piata romaneasca, avand indicatori de lichiditate si solvabilitate excelenti. 

"Astfel, inclusiv pe baza declaratiilor BNR, ne asteptam ca aceste banci sa isi poata onora obligatiile de plata in general cat si catre deponenti, impactul oricaror masuri luate in Grecia in aceste zile urmand sa ramana unul limitat. Reamintim ca, in Romania, depozitele la bancile cu personalitate juridica romana sunt garantate pana la limita de 100.000 euro, mecanismele prin care actionarii straini ai acestora ar putea influenta miscari de capital fiind sub supravegherea atenta a BNR", spune Consiliul. 

Bancile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, organizatia patronala a sectorului bancar romanesc infiintata in aprilie 2014, sunt: Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit-Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania.

Cele sase banci detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, angajatii acestora reprezentand peste o treime din totalul lucratorilor in sectorul bancar.