Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflecta riscurile considerate in prezent ca reprezentand cele mai pertinente amenintari la adresa stabilitatii sectorului bancar. Acestea sunt cresterea costurilor imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni amplificata de o schimbare semnificativa a evaluarii riscului de catre investitori (mai ales catre pietele emergente), deteriorarea in continuare a calitatii creditelor in tarile cu cerere redusa, stagnarea reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare si reabilitare a situatiei financiare a bancilor, necesara pentru ca acestea sa-si mentina accesul la finantare din piata la costuri rezonabile, se arata in documente publicate marti de ABE si citate de Mediafax.

Parametrii testelor de stres includ in acest scenariu cresteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpararea de obligatiuni, dar si scaderi puternice pe piata imobiliara si pe burse, precum si intrarea in recesiune a tuturor tarilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat aceasta situatie in criza financiara globala declansata in 2008.

Testele de stres vor viza 124 de banci de importanta sistemica in UE si sunt efectuate in paralel cu o evaluare a calitatii activelor din sistemul bancar derulata de catre Banca Centrala Europeana.

Scenariul pesimist al ABE ia in calcul pentru Romania o contractie de 1,4% in acest an, insotita de avansul somajului la 7,7% si scaderea puternica a preturilor pe piata imobiliara. Scenariul de baza prevede o crestere economica de 2,3% in acest an si o rata a somajului de 7,2%.

Scenariul de baza al ABE, considerat probabil avand in vedere situatia actuala, foloseste estimari publicate de Comisia Europeana pentru anii 2014 si 2015, in timp ce pentru 2016, prognozele apartin autoritatii bancare. Proiectiile privind preturile locuintelor apartin, de asemenea, ABE.

Deteriorarea situatiei economice si financiare ar cauza declinul accelerat al preturilor la locuinte, cu 12,2% in acest an, in timp ce pe piata comerciala (birouri, retail, industrial) declinul ar fi mai temperat, de 8,6%, in variata pesimisita avuta in vedere de ABE.

Autoritatea considera insa probabil un avans de 1,1% al preturilor la locuinte in acest an in Romania, precum si o scadere usoara de 0,9% pe segmentul comercial.

Contractia economiei Romaniei s-ar putea amplifica la 1,8% in 2015, in scenariul pesimist, in timp ce somajul ar urca la 8,6%, iar piata imobiliara ar continua scaderea accelerata. Preturile la locuinte ar urma sa scada cu 11,1%, iar cele de pe piata proprietatilor comerciale generatoare de venituri cu 5,2%.

In lipsa deteriorarii semnificative a situatiei care sa conduca la scenariul pesimist, autoritatile europene prevad un avans al PIB de 2,5% pentru Romania anul urmator, cu o rata a somajului de 7,1% si o crestere de 3% a preturilor la locuinte, respectiv de 1,1% pe piata comerciala.

ABE este o autoritate independenta a UE care are ca obiectiv asigurarea unui nivel eficient si consecvent de reglementare si supraveghere prudentiala in intregul sector bancar din UE. Obiectivele sale generale sunt mentinerea stabilitatii financiare in UE si asigurarea integritatii, eficientei si bunei functionari a sectorului bancar.