Institutia, condusa de Philipp Hildebrand, a mentiut la zero rata tinta Libor la trei luni, dupa ce luna trecuta a surprins prin reducereea acesteia de la 0,25%. Analistii consultati de Bloomberg au anticipat decizia. Banca a reiterat ca va apara plafonul impus pentru cursul francului cu "maxima determinare" si a avertizat ca se asteapta la stagnarea economiei in a doua jumatate a anului, respectiv la declinul preturilor de consum anul urmator.

Banca a impus, saptamana trecuta, un plafon de 1,2 franci pentru euro si s-a angajat sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta pentru a proteja economia tarii. Aprecierea monedei la un nivel record in august a avut un impact puternic asupra marilor companii din Elvetia, precum Nestle, si a cauzat o incetinirea economiei in trimestrul al doilea la un avans de 0,4%.

"Sunt foarte, foarte pesimisti. Prognoza de deflatie pentru anul urmator pare exagerata. Ar putea servi doar ca justificare pentru introducerea plafonului monetar", a spus Ulrike Rondorf, analist la Commerzbank.

Francul, considerat un plasament sigur in perioade de instabilitate financiara, a atins un record de 1,0075 franci pe euro la 9 august, din cauza temerilor investitorilor ca guvernele europene ar putea fi incapabile sa opreasca criza datoriilor din regiune.
Moneda Elvetiei a ramas peste pragul de 1,2 unitati pe euro dupa ce banca a introdus plafonul. La 11:05, francul se tranzactiona pentru 1,2079 euro la 11:05, la Zurich.

"Prin aceste masuri, banca ia pozitie impotriva amenintarii acute la adresa economiei si a riscului de deflatie generat de supraevaluarea francului. Banca va adopta noi masuri, daca perspectiva economica si riscurile deflationiste le vor face necesare", se arata in comunicatul institutiei, fara a se oferi alte detalii.

Pentru anul 2011, Banca Elvetiei a modificat prognoza de crestere economica de la 2% la 1,2-2%, iar cea de inflatie de la 0,9% la 0,4%. Anul urmator, preturile de consum ar putea cobori cu 0,3%, urmand sa urce cu 0,5% in 2013.

Citeste si

Pe 15 septembrie 2008 incepea declinul economic mondial. Dupa 3 ani, lumea se adanceste in criza VIDEO

Cursul atinge un nou maxim al anului. Un euro a fost cotat de BNR la peste 4,29 lei