"Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rata euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Nationala va impune acest curs minim cu determinare totala si este pregatita sa cumpere valuta in catitati nelimitate", se arata intr-un scurt comunicat al institutiei. 

Decizia a fost luata in urma cererilor aproape disperate ale patronatelor elvetiene care spun ca intarirea puternica a francului din acest an a scumpit produsele la export, asa ca risca sa isi inchida fabricile si sa-si concedieze angajatii. Luna trecuta francul ajunsese aproape de paritate cu moneda euro.

Ce inseamna aceasta masura pentru romani cu credite in franci

Prin limitarea cursului la 1,2 franci pe euro moneda elvetiana nu va mai depasi 3 lei si 55 de bani, mult sub nivelul maxim de 4 lei si 9 bani atins luna trecuta. Cine are o rata la banca de o mie de franci va economisi 540 de lei in fiecare luna.

Ce s-a intamplat imediat dupa anuntul Elvetiei

Banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va stabili o tinta a cursului de schimb la minimum 1,2 franci pe euro, pe care o va impune prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate, interventia fiind prima de acest fel din ultimii 33 de ani.

Se lupta sa supravietuiasca. Oamenii de afaceri elvetieni cer inghetarea cursului franc-euro

Francul a coborat in timpul tranzactiilor cu pana la 9,9%, la 1,21911 unitati pentru un euro, cel mai redus nivel atins dupa 5 iulie.

Francul s-a depreciat cu minim 7,6% fata de cele mai active 16 monede monitorizate de Bloomberg, cel mai amplu declin fiind fata de coroana norvegiana.

"Banca Nationala a Elvetiei a tras o linie in nisip. Aceasta limita nu era asteptata. Anticipam ca cererea de franci, in special in raport cu euro, va continua, avand in vedere riscurile din Europa si incetinirea cresterii economiei mondiale. Strategia de aparare fata de aceasta cerere va fi foarte costisitoare", a declarat Peter Rosenstreich, analist la Swissquote Bank in Geneva.

Francul puternic trage in jos economia Elvetiei

Francul elvetian a crescut puternic in ultimele doua luni, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si problemelor economice si fiscale ale Statelor Unite.

Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei. 

Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda

Francul este pe un trend ascendent de trei ani, odata cu criza financiara mondiala declansata in septembrie 2008 de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers. 

In Europa de Est, aprecierea francului a provocat dureri de cap persoanelor si firmelor care au luat credite in moneda elvetiana. Fenomenul este mai grav indeosebi in Ungaria, unde creditarea in franci a fost foarte raspandita in anii anteriori crizei.

In ultimii ani, francul s-a apreciat foarte mult fata de euro si implicit fata de leu. In 2006, cand creditele in franci au ajuns in Romania, cursul era de 2,35 lei pentru un franc, si in vara 2007 a ajuns la un minim istoric de 1 leu si 87 de bani, aproape jumatate din cel de azi, dupa care a reinceput sa creasca usor.

In septembrie 2008, inainte de falimentul bancii Lehman Brothers, care a declansat actuala criza mondiala, francul era 2 lei si 20 de bani, insa in doar doi ani a auns la 3,20. Violentele din Grecia din vara l-au dus la 3 lei si 50 de bani.

Citeste si:

Top 10 cele mai bine platite slujbe ale viitorului