Conducerea BM a discutat si Strategia de Parteneriat cu Tara (Country Partnership Strategy - CPS) pentru Romania in perioada 2014-2017, potrivit institutiei financiare internationale. 

Noua strategie, din care face parte imprumutul de 750 de milioane de euro, reprezinta cadrul de cooperare dintre BM si Guvernul Romaniei in urmatorii patru ani. 

Imprumutul are maturitate de 18 ani si perioada de gratie de 17,5 ani. 

Seria de imprumuturi a BM sprijina masurile esentiale de reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, cresterea calitatii cheltuielilor publice, si imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si a functionarii pietelor de capital, imobiliara si a energiei, esentiale pentru dezvoltarea sectorului privat. 

Imprumuturile pentru sprijin bugetar vin in completarea programelor in curs de desfasurare cu Uniunea Europeana (UE) si cu Fondul Monetar International (FMI), noteaza banca. 

Strategia de parteneriat cu Romania sustine convergenta tarii catre nivelul de venit din UE, punand accentul pe imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia saraca, se arata in comunicat. 

Programul se axeaza pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, sustinerea cresterii economice si crearea de locuri de munca, precum si pe cresterea nivelului de incluziune sociala. 

"Romania este in prezent mai bine pregatita decat in 2008 sa absoarba volatilitatile regionale si mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomica permite atingerea obiectivului de crestere economica de peste 3,5% pe termen mediu. In acelasi timp, asigurarea convergentei cu Uniunea Europeana necesita investitii in infrastructura, imbunatatire utilizarii fondurilor europene si sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocari pe care le recunoastem si speram ca asistenta financiara si tehnica din partea grupului Banca Mondiala sa contribuie la atingerea acestor obiective", a afirmat Liviu Voinea, ministru delegat pentru budget si guvernator pentru Romania la Grupul Banca Mondiala. 

"Sunt optimista in ceea ce priveste viitorul Romaniei si, daca procesul de reforma este aprofundat si sustinut, sunt convinsa ca o convergenta cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice si va aduce beneficii tuturor cetatenilor Romaniei", a afirmat Elisabetta Capannelli, manager de tara al Bancii Mondiale pentru Romania. 

Premierul Victor Ponta a declarat la sfarsitul lunii martie ca Banca Mondiala va deschide pentru Romania o linie de creditare pentru proiecte de dezvoltare de un miliard euro anual, in perioada 2014-2017, in baza noii strategii de parteneriat care va fi aprobata in board-ul bancii in mai.  Imprumutul va fi acordat pe 18 ani, cu o dobanda de 3,5%.