In ianuarie, Banca Mondiala anticipa ca economia Romaniei va avansa in acest an cu 3,7%.

Pentru 2018 si 2019, estimarea referitoare la avansul economiei Romaniei a fost majorata cu 0,3 puncte, la 3,7%, respectiv 3,5%.

”Contributia relaxarii fiscale la cresterea economica va scadea, dar aceasta va pune presiune pe deficitul public si cel extern”, se arata in raportul institutiei financiare.

Comisia Europeana a anticipat in raportul de primavara ca Romania va inregistra in 2017 o crestere economica de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusa in raportul de tara publicat in februarie. Pentru 2018, Comisia a mentinut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.

FMI a imbunatatit in aprilie estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totusi sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,4%.

Guvernul anticipeaza pentru 2017 un deficit bugetar de 2,99% din PIB.

BERD a imbunatatit la randul ei, in luna mai, estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%. Pentru 2018, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza un avans de 3,5% pentru economia romaneasca.

In primul trimestru, economia romaneasca a crescut cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, evolutie care depaseste sensibil prognozele analistilor, potrivit primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Comertul cu amanuntul a incetinit in aprilie, inregistrand un avans de 4,8%

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a incetinit in a patra luna a acestui an, cand a inregistrat un avans de 4,8% fata de aprilie 2016, ritm la jumatate comparativ cu cel inregistrat in martie, in special ca urmare a scaderii usoare a vanzarilor de alimente, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care sugereaza ca, in aprilie, consumul a incetat sa mai sustina cresterea economicca.

Avansul din aprilie, luna in care anul acesta a fost Pastele, a venit dupa o crestere de 9,2% in martie.

Datele oficiale, care exclud vanzarile de autovehicule si motociclete, arata ca afacerile din comert au fost sustinute in luna aprilie 2017 in special de vanzarile de produse nealimentare, care au urcat cu 8,5% fata de a patra luna din 2016.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna aprilie 2017, comparativ cu luna aprilie 2016 a inregistrat o crestere cu 4,8% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+8,5%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,7%)", se precizeaza in comunicatul INS.

Carburantii s-au ieftinit de la inceputul acestui an, ca urmare a eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti pe litru si a reducerii TVA de la 20% la 19%.

In schimb, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tigari au scazut cu 0,1% in aprilie fata de aceeasi luna a anului trecut, evolutie surprinatoare pentru luna in care a cazut Pastele, cand de obbicei populatia cumpara mai multe alimente.

Comparativ cu luna martie, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut in aprilie cu 2,6%, pe serie bruta, dar s-au redus cu 0,2% in cifre ajustate la influentele sezoniere si in functie de numarul de zile lucratoare, indicatorul cel mai urmarit de analisti si care sugereaza ca, in aprilie, consumul a incetat sa mai sustina cresterea economica.

Cumulat pe primele patru luni, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 6,3% pe serie bruta si cu 7% in cifre ajustate, motorul principal al cresterii fiind reprezentat tot de vanzarile de carburanti.

Vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate in ultimii doi ani de masurile fiscale ale Guvernului, care a redus taxele si a majorat salariile bugetarilor, pensiile si salariul minim.

In 2016, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 13,5% fata de anul precedent, cel mai inalt ritm din 2007. In 2015, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul crescuse cu 8,9% fata de anul precedent, dupa un avans de 7% in 2014.

Economia mondiala va creste cu 2,7%, in 2017

Banca Mondiala a mentinut estimarea de crestere a economiei mondiale in 2017 la 2,7%, care va fi sustinuta de industrie si comert, potrivit raportului revizuit referitor la Perspectivele Economiei Mondiale, fiind pentru prima oara in ultimii ani cand institutia financiara nu reduce prognoza din iunie comparativ cu cea din ianuare.

Pentru 2016, Banca Mondiala a estimat un avans de 2,4% al economiei mondiale, cu 0,1 puncte procentuale peste prognoza din ianuarie.

Economiile avansate dau semne de imbunatatire, in special in Japonia si Europa, in timp ce sapte economii emergente mari, respectiv China, Brazilia, Mexic, India, Indonezia, Turcia si Rusia, vor contribui din nou la dezvoltarea globala.

Banca Mondiala a imbunatatit previziunea privind cresterea PIB-ului Japoniei in 2016 cu 0,6 puncte comparativ cu ianuarie, la 1,5%, in timp ce estimarea referitoare la zona euro a fost majorata cu 0,2 puncte, la 1,7%. In ambele cazuri cresterea economica este sustinuta de exporturi si masurile neconventionale de relaxare monetara.

In cazul economiei Statelor Unite, Banca Mondiala a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 2,1%, dupa ce cresterea slaba de la inceputul anului a redus temporar cheltuielile de cnsum. Pentru 2018, banca a marit usor estimarea de crestere ecnomica la 2,2%.

Prognoza privind PIB-ul Chinei a ramas nemodificata la 6,5% pentru 2016, dupa un avans de 6,7% anul trecut.