Greii finantelor internationale au promis la Bucuresti ca pot convinge chiar si in criza investitorii straini sa cumpere perlele energetice ale Romaniei la preturi juste.

Bancherii de investitii ai marilor grupuri financiare Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup si Société Générale, prezenti joi la seminarul "Finantarea prin bursa. Un impuls pentru economia nationala", organizat de ZF in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central, au dat asigurari ca investitorii straini sunt interesati sa cumpere actiunile pe care statul le scoate la vanzare prin bursa la companiile energetice, iar ei sunt dispusi sa isi foloseasca expertiza pentru ca aceste privatizari sa se incheie cu succes.

"Eu le-as spune investitorilor ca daca iti place Polonia, atunci vei iubi Romania. Nu pretul, ci cat de eficienta este o privatizare conteaza. Succesul unei privatizari inseamna ca a fost castigata increderea investitorilor care vor reveni sa cumpere pachete suplimentare de actiuni atunci cand statul va incerca din nou sa vanda actiuni pe bursa", a declarat Laurent Cassin, seful diviziei CEEMEA equity capital markets la grupul francez Société Générale.

Reprezentantul Goldman Sachs, banca americana de investitii angajata alaturi de Erste-BCR si Raiffeisen International pentru vanzarea a 15% din Romgaz, a atras atentia ca reusita unei privatizari depinde si de implicarea salariatilor in proces, care pot primi actiuni la companiile privatizate. La fel de importanta este si atragerea investitorilor de retail, pentru ca fondurile straine de investitii se uita la interesul care exista pe plan local pentru oferte.

Guvernul a anuntat un plan ambitios de privatizari pentru 2012: vanzarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cate 15% din actiunile pe care le detine la transportatorii nationali deja listati Transelectrica si Transgaz programata pentru a doua jumatate a lunii martie, respectiv finele lunii aprilie, pentru ca in luna octombrie sa urmeze vanzarea a cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Citeste mai multe pe www.zf.ro