3.200.000 de romani au credite la banci si o treime dintre acestia au intarzieri de peste 30 de zile la plata ratelor. Nu se vor duce toti sa lase la ghiseu cheile apartamentelor in care locuiesc, sustin initiatorii legii privind darea in plata, adoptata saptamana aceasta de Parlament. 

Gheorghe Piperea, avocat: "Nu cred ca va fi o avalansa de astfel de cereri pentru ca omul nu doar ca inmagazineaza banii platiti 7 ani de zile, ci si emotii, e sufletul lui in casa aia. A cumparat o casa nu e un joc de pocker. E un plan pe 30 de ani." 

Daniel Zamfir, initiator lege: "Cand te duci la banca, dai un avans de 25%, doi ani de zile platesti comisioane si apoi cat de iresponsabil sa fie un om."  

Principala consecinta a acestei legi va fi limitarea creditarii, sustin bancherii, pentru ca vor creste avansurile cerute pentru creditele ipotecare.  

Daniel Zamfir, initiator lege: "Vor practica o serie de metode de genul asta. Asta cu santajul le e cel mai la indemana."

Adrian Mitroi, analist financiar:  
 "- Se vorbea ca bancile ar putea ridica avansul spre 50%?  
 - Probabil ca sunt efecte de genul asta, dar nu va grabiti cu... bancile sunt niste entitati suficient de abile economic si interesate, nu vor supara atat de tare clientii, deci toate cifrele astea haideti sa vedem sunt doar semne de intrebare."

Tot bancherii considera ca legea ii va face pe multi sa nu mai trateze imprumuturile cu reponsabilitate, dar si ca va strangula creditarea in viitor.    

Bogdan Preda, Consiliului Patronatelor Bancare din Romania "Costurile creditarii vor fi mult mult mai mari, bancile vor marca pierderi si pentru a-si proteja debitorii si clientii trebuie sa ia masuri suplimentare."  

Gheorghe Piperea, avocat :  "Nu e vorba despre o potentiala reducere a starii de responsabilitate a debitorilor, ci e vorba despre o atentionare a bancilor ca de acum incolo sa fie mai atente cand acorda credite."  

Bancherii vor sa se creeze si un registru al celor care vor da proprietatea in plata.  

Adrian Mitroi, analist financiar:  "Ce pare foarte bine - cum a parut cu creditul, acum 8 ani de zile parea nemaipomenit, acum nu mai pare -  la fel si o asemenea modificare astazi, o dai in plata, peste 8 ani de zile te trezesti ca ai facut o eroare."  

Reprezentantii bancilor anunta ca ii vor cere presedintelui sa nu promulge legea si sa sesizaze Curtea Constitutionala.