"Să vă spun cum a luat naştere acest test. Eu mai în glumă mai în serios, acum vreo patru ani, la o conferinţă de educaţie financiară am lansat această idee "de ce nu ar face băncile, aşa cum se dă certificatul de conducere auto, cum iei carnetul auto, de ce nu ar face băncile un test pentru clienţii care vor să ia credite". Atunci ideea a stârnit multă ironie, am fost luat peste picior, probabil că şi astăzi sunt dacă voi continua să spun aceste lucruri, dar ne-am decis anul trecut să trecem de la vorbe la fapte. În sensul că împreună cu colegii mei de la CEROPE cărora le mulţumesc pentru acest lucru, am pornit la elaborarea acestui test. Un lucru care vreau să vă spun că nu este deloc uşor, pentru că pe lângă a face 100 de întrebări care să fie fără capcane, deci să nu aibă capcane logice sau tot felul de ascunzişuri în ele, ci să fie clare, exprimate într-un limbaj clar şi care să aibă răspunsuri inteligibile, presupune o grămadă de alte lucruri", a precizat Valentin Lazea, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că elaborarea testului presupune o parte informatică, una juridică, obţinerea drepturilor de autor de la OSIM şi ORDA, contractare cu băncile.

"Produsul (Testul de Competenţă Bancară n.r.) constă din două părţi. O parte este un manual cu 100 de întrebări care au două, trei sau patru răspunsuri, dintre care unul singur este corect. Manualul va fi afişat pe site-ul fiecărei bănci pe care le vedeţi aici şi va fi accesibil în mod gratuit. Deci clientul, fie el client al băncii sau om de pe stradă care nu are nicio treabă cu banca, va putea, accesând site-ul oricăreia dintre aceste bănci, să ia cunoştinţă de cele 100 de întrebări cu răspunsuri. Care este de fapt o joacă. Pentru că oamenii în ziua de astăzi nu vor nici să muncească foarte mult, nici să înveţe foarte mult, vor să se joace, în principiu. Noi le oferim ceea ce vor. Adică să se joace", a subliniat Lazea.

Potrivit sursei citate, partea a doua constă într-un program informatic care extrage 10 întrebări din cele 100 şi le afişează clientului doritor să dea testul. Dacă acesta răspunde corect la cel puţin 8 întrebări el primeşte un certificat de competenţă bancară. Lazea a declarat că documentul care atestă competenţa bancară nu conferă drepturi recunoscute de Ministerul Muncii sau Ministerul Educaţiei.

De asemenea, preşedintele Comitetului Director al CEROPE susţine că în acest fel băncile se implică în informarea clienţilor şi nu mai pot fi acuzate că vând produse insuficient înţelese, iar clientul devine informat şi poate să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Testul este disponibil atât pentru domeniul creditului imobiliar cât şi pentru cel al creditului de consum. Lazea a precizat că testul nu are rolul de a tria clienţii şi nu are consecinţe asupra acordării sau nu a unui credit. Un demo al testului este accesibil pe tcb.cerope.ro.

Unele bănci au decis să utilizeze testul ca un training, iar altele şi pentru a acorda un scoring. Pe lângă cele patru bănci, care au anunţat că vor să implementeze programul până la finalul acestei veri, respectiv BCR, BRD, OTP Bank şi Raiffeisen Bank, alte trei ar putea implementa acest test.

"Întrebarea de bază care mi-a fost pusă şi mie de către chiar colegii din CEORPE la început a fost: domnule, dar de ce ar trebui un om care achiziţionează un produs bancar să ştie ceva despre acel produs bancar, mai mult decât ştie omul care se duce să cumpere un televizor despre televizoare. Şi e bună întrebarea. Şi am stat mult şi m-am gândit. Câteva săptămâni am stat şi m-am gândit (...) de ce ar trebui să ştie orişice omul care se duce la (bancă n.r.).Eu vă dau răspunsul meu. Dacă 10.000 de oameni care cumpără televizor dau greş în alegerea lor, ei nu se vor duce în stradă să protesteze şi nu vor deveni masă de manevră pentru orice populist care agită nişte sloganuri. Dacă însă 10.000 de oameni care cumpără un produs bancar şi nu înţeleg despre ce e vorba şi dau greş, ei se vor duce în stradă şi vor deveni masă de manevră", a mai spus Lazea.

CEROPE este o organizaţie non-guvernamentala româneasca, înfiinţata şi activa încă din anul 1998, având ca interes principal sfera economica a guvernării.