"Este un cadou pentru bancile din SUA, intrucat Europa s-a transformat in America Latina", a afirmat Dick Bove, vicepresedinte al firmei de cercetare Rafferty.

Argentina s-a confruntat in 2001 cu o criza economica declansata, partial, din cauza unor iesiri mari de capital, ca urmare a temerilor deponentilor ca tara nu-si va putea plati datoriile externe. Probleme legate de iesirile de capital au fost inregistrate si in Grecia si Spania.

Analistul se asteapta la o scurgere lenta de fonduri din Europa catre bancile americane. "Se intampla deja si se va accelera", a declarat el.

Deponentii si creditorii bancilor sustin institutiile de credit, iar acestea la randul lor economia, afirma Bove. Acordul zonei euro pentru Cipru prevede taxarea deponentilor celei mai mari banci cipriote, pentru sumele de peste 100.000 de euro, si inchiderea celei de-a doua institutii de credit ca marime, cu pierderi mari pentru depozite.

"Trebuie sa protejezi deponentii din banci si creditorii care imprumuta bani bancii, deoarece daca nu faci asta, atunci deponentii isi vor retrage banii iar creditorii nu vor mai finanta", a spus el.

Printre posibilii beneficiari ai declinului increderii in Europa se afla Statele Unite, afirma analistul. Totodata, bancile europene trebuie in continuare sa admita pierderi ascunse in actele contabile si sa acumuleze capital suplimentar.