In acest moment, 100.000 de romani traiesc sub amenintarea executarii silite, in timp ce consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca s-ar putea sa vedem oameni dati afara din case in perioada urmatoare.

Perspective sumbre, despre care presedintele Asociatiei Romane a Bancilor spune ca nu sunt in interesul nimanui. Executarea silita este in dezavantajul tuturor, explica Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, pentru ca ea nu reuseste sa stinga toata datoria.

Exista un caz real si totodata hilar, spune seful ARB, in care executarea unui imobil nu a reusit sa acopere nici comisioanele executorilor, iar banca si ceilalti creditori nu au mai primit nimic. Asadar, clientul a ramas si dator, dar si fara bunul respectiv.

Ce este de facut?

Clientul nu trebuie sa arate rea-vointa, spune Ghetea, adica sa nu refuze cooperarea cu banca. Institutiile financiare au dreptul si obligatia de a incepe executarea silita daca datornicul nu se prezinta la banca in termen de 90 de zile, pentru a face un plan de restructurare. Important de stiut este ca reesalonarea nu se face cu functionara de la ghiseul bancii, demersul fiind cat se poate de serios si in interesul ambelor parti: atat client, cat si banca.

Aceasta reesalonare are loc in momentul in care clientului i s-a diminuat salariul in asemenea masura incat nu-si mai poate achita ratele lunare. Banca analizeaza situatia si va face impreuna cu clientul un plan de rambursare a imprumutului, marind perioada in care clientul isi poate stinge datoria.

"Personal, nu cred ca va fi o avalansa de executari silite, dar ele vor fi, in randul clientilor care arata rea-vointa. Banca va gasi o solutie, evident nu se va putea la toata lumea. Daca astepti sa vina executorul, nu-i deloc placut pentru nimeni", spune Ghetea.

Presedintele ARB avertizeaza ca incercarea de a scapa de datorie schimbandu-ti locul de munca nu are prea mari sanse de reusita pe termen lung. Asta pentru ca Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar recupereaza si acum prin executari silite, popriri, vanzari de bunuri si alte forme de recuperare banii de la institutii financiare precum Banca Albina, Banca Internationala a Religiilor sau Bancoop, care nu mai exista de circa 10 ani.

Asadar, nu scapi atat de usor de datorie, deci recomandabil este ca fiecare sa incerce sa gaseasca o solutie impreuna cu banca.