Propunerea legislativa prevede includerea unor clauze in contractele de credit incheiate in moneda straina prin care se instituie dreptul consumatorului de a opta pentru convertirea creditului intr-o moneda alternativa, fara comisioane, fara costuri aditionale sau garantii suplimentare, si se stabileste la cursul de schimb la care se efectueaza conversia, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului, adoptat cu amendamente de senatori, contractul de credit in moneda straina trebuie sa prevada dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit intr-o moneda alternativa.

Aceasta poate sa fie moneda in care in principal consumatorul isi primeste venitul sau detine activele care finanteaza plata creditului, fie moneda statului membru UE in care consumatorul fie si-a avut resedinta la momentul la care a fost incheiat contractul de credit, fie isi are resedinta in prezent, sau orice alta moneda solicitata de consumator.

Cursul de schimb la care se efectuaza conversia este rata de schimb a pietei, aplicabila in ziua realizarii conversiei, daca in contractul de credit nu se specifica altfel.

Atentie, cei care aleg sa schimbe creditul in alta moneda, trebuie sa stie ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari decat la cele in valuta.

De pilda, la un credit ipotecar de 100 de mii de euro luat pe 30 de ani, dobanda pleaca de la 4,9%. In lei dobanda este cu aproape un punct procentual mai mare. Asta inseamna ca rata lunara ar creste cu 100 de lei.

In proiect se mai arata ca institutia de credit sau institutia financiara nebancara trebuie sa se asigure ca, in cazul in care un consumator detine un imprumut intr-o moneda straina, acesta este avertizat, pe suport de hartie sau pe un alt suport durabil, in cazul in care cuantumul total platibil de catre consumator, care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala.

Institutia de credit va efectua, la momentul solicitarii conversiei creditelor, fara costuri si comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plati atat in moneda contractului, in moneda nationala, cat si in moneda de conversie.

Aceste prevederi se aplica si contractelor de credit aflate in curs de derulare, creditorii avand obligatia ca, la solicitarea consumatorilor, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, sa asigure conformitatea contractului cu aceste prevederi.

Senatul a adoptat acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.