Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a saptea sedinta consecutiva, dar a redus ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%.

Totodata, CA al BNR a decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la nivelul de 15%.

Citeste o analiza despre miscarea BNR pe www.zf.ro!

Analistii au anticipat decizia bancii centrale privind dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, dar reducerea ratei rezervelor pentru pasivele in valuta reprezinta o surpriza pentru piata.

BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cand a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si ca va monitoriza evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Ce casa poti sa-ti iei cu o rata de 200 de euro pe luna

Cum ajungi sa platesti o casa si de patru ori? Cat de scumpe sunt, de fapt, creditele?