Romania se bazeaza in acest proiect pe fortele a trei giganti financiari cu putere de distributie globala: Citi, HSBC si Deutsche Bank, care au fost angajati ca manageri ai emisiunii.

Dincolo de aspectele pur financiare, legate de conditiile de piata, obtinerea unei finantari din SUA la costuri rezonabile ar putea implica la un anumit nivel aspecte legate de parteneriatul strategic dintre Washington si Bucuresti.

La emisiunea din iunie, cand Finantele au strans suma record de 1,5 mld. euro prin eurobonduri pe cinci ani, investitorii americani au subscris circa o cincime din titluri, spre deosebire de Germania si Austria care au furnizat impreuna numai 8% din bani.

Atunci plasarea titlurilor a fost incredintata bancilor europene Société Générale si Erste Group, din care numai prima are un profil international puternic pe zona de investment banking.

De data aceasta Finantele au la indemana opt dealeri - Erste Bank, Société Générale, UniCredit, Barclays Capital, BNP Paribas, Citibank, HSBC si Deutsche Bank - care pot intari la nevoie capacitatea de distributie a emisiunii de obligatiuni in dolari.

HSBC si Deutsche Bank au mai lucrat cu Ministerul Finantelor la emisiunea de eurobonduri din 2010 de 1 mld. euro.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.