Seful statului a enumerat, la inceputul intrevederii, obiectivele noului acord cu organismele financiare internationale, mentionand si crearea de locuri de munca, resursa fiind fondurile europene.

"Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantii guvernamentale pentru a putea da garantii bancilor sa acorde finantare IMM-urilor. Altfel, bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata", a afirmat Basescu, referindu-se la prioritatile noului acord pe care autoritatile romane doresc sa il incheie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

El a aratat ca o alta sursa de crestere economica poate fi accesarea de resurse financiare oferite de Banca Europeana de Investitii, insa autoritatile romane trebuie sa pregateasca in acest sens un "spatiu fiscal adecvat".

"Va trebui sa cream spatiul fiscal sa utilizam facilitatile uriase create la ultimul Consiliu European legat de accesarea de bani de la Banca Europeana de Investitii, inclusiv prin punerea in garantie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a mai spus Basescu.

Autoritatile de la Bucuresti au inceput negocierile cu FMI, CE si BM pentru incheierea unui nou acord de finantare de tip preventiv, in valoare de 3-5 miliarde de dolari.