"Uitati, chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu inteleg de ce e agitatie pe piata. Mai mult decat atat, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdata datele din luna ianuarie, este plus 6% fata de exporturile din ianuarie 2012 si, lucru extrem de important, avem o crestere foarte puternica, in ianuarie si februarie, la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele, oamenii de afaceri si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la piete traditionale", a afirmat Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni de televiziune.

El a aratat ca si stabilitatea politica datorata acordului sau de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul sau. "Deci, as spune, eu sunt optimist pentru Romania. Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si Guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea", a afirmat presedintele.

Intrebat despre acordul cu FMI, el a raspuns ca vor reprezenta probleme "privatizarile si arieratele", insa Guvernul "nu a scapat haturile in populisme" si nu sunt motive de ingrijorare in acest sens.

Presedintele a sustinut faptul ca oamenii de afaceri din Romania se indreapta si catre alte piete decat cea a zonei euro, care va ramane in recesiune, este de natura sa reduca riscurile legate de productie industriala romaneasca in 2013.

Pe de alta parte, Basescu a recunoscut ca cresterea economica din 2012 nu a fost spectaculoasa, ci la limita, insa Romania nu este in recesiune. El a adaugat ca este "cam mare" rectificarea indicatorului anuntat initial in acest sens de la 0,2% la 0,7%.

Seful statului a adaugat ca Romania ar putea avea o situatie mult mai buna daca ar profita de fondurile europene, unde situatia este "inacceptabila, cu un nivel de absorbtie de numai 13%".

Despre trecerea Romgaz la Bucuresti: “O prostie, e o traditie sa fie la Medias”

Presedintele a declarat, joi, la in cadrul unei emisiuni televizate, ca trecerea Romgaz la Bucuresti este "o prostie" si "o mare greseala", pentru ca exista o traditie ca aceasta companie sa aiba sediul si infrastructura la Medias. "E o prostie, imi cer scuze pentru exprimarea directa", a spus Basescu, intrebat despre ideea mutarii sediilor Romgaz si Transgaz de la Medias la Bucuresti. El a adaugat ca prin traditie sediile acestor companii, inclusiv specialistii si infrastructura, sunt la Medias.

Basescu a explicat ca mutarea la Bucuresti ar insemna si punerea "rudelor noastre in locul rudelor lor", iar razboiul cu salariile managementului poate fi rezolvat prin adoptarea unei legi. "Nu are sens s-o muti. Pentru ce? Sa punem rudele noastre in locul rudelor lor, pentru ca, de fapt, asta este problema acolo. Este un soi de trecere din mana in mana a conducerii societatii, este un mediu deja creat acolo si nu cred ca trebuie adusa aici, pentru ca daca cineva vrea sa se razboiasca cu salariile managementului da lege in care spui ca nu poate fi salariul mai mare decat al unui ministru, daca vrei, sau maxim de doua ori cat al unui ministru. Dar nu are sens sa plangi la televizor ca au salarii mari, cand este companie cu capital majoritar sau chiar integral de stat si Romgazul, si Transgazul", a mai sustinut presedintele.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca nu exista un consens in USL in privinta mutarii sediilor Romgaz si Transgaz de la Medias la Bucuresti si se va discuta acest lucru, dar ca prin aceasta operatiune Medias nu pierde niciun loc de munca si nicio taxa locala.

Despre mutarea productiei Dacia in Maroc: „E un mod de negociere; nu cred intr-o delocalizare”

Presedintele Romaniei a declarat ca ipoteza patronatului Dacia privind mutarea productiei in Maroc daca angajatii nu renunta la solicitarile de marire a salariilor cu 25% este "un mod de negociere", iar el nu crede intr-o "delocalizare peste noapte".

"E un mod de negociere, dar nu cred ca s-ar putea face o delocalizare peste noapte, pentru ca aici Renault Nissan au facut niste investitii uriase nu numai in industria orizontala, dar ganditi-va la Centrul de Cercetare de la Titu, unde sunt 2.000 de ingineri selectati din facultatile romanesti, pentru a inova. E sistemul de testare a automobilelor la Titu. Acolo e o investitie uriasa si e greu sa muti si industria orizontala peste noapte", a afirmat Basescu.

Acesta a aratat insa ca si sindicatele trebuie sa fie atente cata presiune pun pe salarii in conditiile in care masinile Dacia sunt "foarte ieftine", iar o crestere a costului fortei de munca poate duce la risc de intrare in zona de nerentabilitate.

Seful statului a precizat ca si managerii de la Dacia trebuie sa recunoasca faptul ca "uzinele din Romania au avut o contributie foarte importanta la mentinerea pe linia de plutire a grupului Nissan Renault, iar Dacia este masina cel mai bine vanduta din tot grupul".