Daca achizitiile vor continua in acelasi ritm, BCE va putea sa cumpere obligatiuni emise de companii in valoare de cel putin sapte miliarde de euro in fiecare luna.

Cifra anuntata de BCE este mult peste estimarile de 210 milioane de euro ale analistilor de la Commerzbank AG sau cele de 250 milioane de euro ale analistilor de la ABN Amro Bank NV.

"Este un inceput foarte promitator. Este mult mai mult decat se astepta piata. Draghi nu a vrut sa dezamageasca", a apreciat analistul ABN Amro, Hyung-Ja de Zeeuw.

Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au apreciat ca cel mai probabil achizitiile de obligatiuni corporatiste vor incepe intr-un ritm lent urmand ca in lunile urmatoare sa se accelereze in conditiile in care in mod normal lichiditatea tinde sa scada in perioada vacantelor.

Potrivit surselor, la prima sa intrare pe piata obligatiunilor emise de companii, BCE a cumparat titluri emise de Volkswagen AG, Telecom Italia SpA, Siemens AG si Anheuser-Busch InBev NV.

Cifra comunicata de BCE nu include titlurile cumparate in ultimele zile ale saptamanii trecute si nici obligatiunile cumparate direct de la companii ci doar achizitiile facute de pe piata secundara.

Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput, miercuri, sa cumpere obligatiuni emise de companii, in speranta ca le va incuraja astfel sa imprumute si sa cheltuiasca, o noua incercare a BCE de a relansa o inflatie extrem de scazuta in zona euro.

Cu toate acestea adaugarea de obligatiuni emise de companii in programul de achizitii de active al BCE, in valoare de 1.740 miliarde de euro, se confrunta cu obstacole semnificative. Piata pentru astfel de obligatiuni are o valoare de 500 pana la 600 miliarde de euro dar este in mare parte limitata la marile companii din Franta si Olanda. Iar aceste companii se bucura deja de un acces facil la credite, astfel ca interesul lor in obtinerea de finantare ieftina ar putea fi unul limitat.