Totodată, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la 0,25%, respectiv -0,40%.

Într-o conferință de presă organizată la Frankfurt, președintele BCE, Mario Draghi, a spus că aprecierea monedei unice este un risc ce trebuie urmărit cu atenție.

“Creșterea economică a accelerat mai mult decât ne așteptam în prima jumătate a anului 2017, continuă și în prezent și este foarte solidă în toate țările și în toate sectoarele”, le-a spus șeful BCE jurnalistilor.

În același timp, volatilitatea ratelor de schimb reprezintă o sursă de incertitudine care trebuie monitorizată, mai ales în cee ace privește posibilele implicații pe termen mediu asupra stabilității prețurilor”, a adăugat Draghi, potrivit Bloomberg.

Moneda europeană a continuat să crească în timpul discursului lui Draghi, depășind pragul de 1,20 de dolari. Înainte de anunţarea deciziei BCE, euro urcase până la circa 1,199 dolari pe unitate, de la 1,1917 dolari în şedinţa de miercuri.

Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale pe o perioadă extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active.

Cu privire la măsurile neconvenţionale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenţionează efectuarea achiziţiilor nete de active, în ritmul lunar actual de 60 de miliarde de euro, până la sfârşitul lunii decembrie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, şi, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei, în concordanţă cu obiectivul său privind inflaţia. Achiziţiile nete sunt efectuate în paralel cu reinvestirea principalului aferent titlurilor ajunse la scadenţă achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare de active. Dacă perspectivele devin mai puţin favorabile sau în cazul în care condiţiile financiare nu mai sunt în concordanţă cu înregistrarea de noi progrese în direcţia unei ajustări susţinute a traiectoriei inflaţiei, Consiliul guvernatorilor este pregătit să extindă dimensiunea şi/sau durata programului”, spun reprezentanţii BCE.

Surse din BCE au declarat însă pentru Bloomberg că BCE ar putea aştepta până în decembrie ca să anunţe strategia pentru anul viitor, în contextul în care euro s-a apreciat semnificativ faţă de dolar, iar inflaţia din zona euro rămâne sub ţinta băncii centrale.

Inflaţia din zona euro a accelerat la 1,5% în august şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, potrivit datelor semnal publicate recent de Eurostat. Avansul preţurilor de consum, indicator urmărit de BCE, alimentează aşteptările din pieţe referitoare la o eventuală încetinire a tiparniţei de euro.

Directorul general al Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a avertizat miercuri că BCE trebuie să pună capăt politicii de relaxare monetară, chiar dacă euro s-a întărit în raport cu dolarul, din cauza apariţiei unor noi bule speculative.