BCE a redus dobanda la depozite, de la minus 0,20% pana la minus 0,30%.

Prin coborarea acestei dobanzi ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.  

In schimb, BCE a lasat nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care stationeaza din septembrie 2014, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala, la 0,30%.  

BCE va prelungi achizitiile de obligatiuni pana in luna martie 2017

Banca Centrala Europeana a anuntat joi si o extindere a programului de achizitii de obligatiuni, prin prelungirea duratei acestuia si largirea paletei de titluri pe care le va achizitiona, informeaza AFP si Reuters., potrivit Agerpres.

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput, in martie, sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului initial, aceste achizitii urmau sa se deruleze pana in septembrie 2016.  

Acum mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, de 1.100 miliarde euro, ajunge la 1,5 trilioane euro. 

"Am decis sa extindem programul de achizitionare de active. Achizitiile lunare de 60 de miliarde de euro se vor derula pana la finele lunii martie 2017 si chiar mai mult daca va fi necesar sau pana cand Consiliul Guvernatorilor va inregistra o ajustare sustinuta a traiectoriei inflatiei consistenta cu obiectivul vizand o inflatie mai mica, dar in apropiere de 2% pe termen mediu", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.  

In plus, Draghi a spus ca BCE a decis, de asemenea, sa extinda lista obligatiunilor achizitionate prin includerea de obligatiuni municipale si regionale.  

Achizitiile de obligatiuni derulate de BCE au dus la scaderea randamentelor si au stimulat creditarea, semn ca programul de relaxare cantitativa functioneaza, chiar daca cu o anumita intarziere.

Cu toate acestea, criticii subliniaza ca relaxarea cantitativa nu a avut, pana acum, un efect asupra inflatiei, in conditiile in care, in noiembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la nivelul de 0,1%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.  

Ca reactie la noile masuri anuntate de BCE, moneda euro s-a apreciat pana la 1,0892 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, in conditiile in care miercuri seara era cotat la 1,0619 dolari.