Astfel, dobanda operatiunilor principale de refinantare a fost mentinuta la 0,5%, dobanda facilitatii de creditare marginala a ramas la 1%, iar dobanda facilitatii de depozite a fost confirmata la 0%.

Mentinerea ratei cheie a fost anticipata de 62 dintre cei 63 de economisti consultati de Bloomberg.

Decizia de politica monetara va fi urmata de o conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi.

Banca Angliei a mentinut, de asemenea, dobanda de politica monetara la minimul record de 0,5% si limita programului de achizitie de obligatiuni la 375 miliarde de lire sterline.

Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat miercuri ca inflatia redusa ar putea afecta cresterea economica si s-a angajat sa mentina achizitiile de obligatiuni la 85 de miliarde de dolari pe luna.

E&Y: Grupurile bancare europene estimeaza reducerea expunerilor; in Romania creditarea va stagna

Potrivit E&Y, continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii in Romania, evolutie care va afecta bancile, deoarece fara o crestere sustinuta a creditelor pe termen scurt Romania nu se poate astepta la reducerea creditelor neperformante,

"Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii locale. Pe langa implicatiile situatiei de la nivel european, bancile din Romania se confrunta cu o lipsa de incredere a consumatorilor si a decidentilor din companii, dar si cu o reducere a capacitatii de indatorare a acestora. Din pacate, stagnarea creditarii ar putea afecta bancile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor si a veniturilor din dobanzi, deoarece, fara o crestere sustinuta a creditelor nu ne putem astepta la o inversare pe termen scurt a evolutiei creditelor neperformante si a valorii activelor cu care sunt garantate", a declarat, intr-un comunicat, Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la Ernst&Young Romania.

El a comentat astfel rezultatele studiului European Banking Barometer, realizat de E&Y, care arata printre altele ca 50% dintre institutiile bancare intervievate estimeaza ca isi vor reduce expunerea.

Totodata, desi se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, bancile vor fi mai restrictive in finantarea acestora si, in special, a sectorului de constructii si a imobiliarelor.

"Desi studiul nu acopera deocamdata Romania, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt detinute de filiale ale bancilor europene, deci o parte din evolutiile identificate vor avea implicatii si pentru filialele locale", a aratat Gherghescu.

Astfel, potrivit studiului, bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale, 45% dintre cei chestionati in cadrul studiului fiind increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mixul de finantare in acest an.

In acelasi timp, o treime din banci inca se asteapta la o crestere a provizioanelor de risc de credit, comparativ cu 44% in toamna anului 2012.

European Banking Barometer este un sondaj bianual efectuat in randul a 250 de banci din Europa, in tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, tarile nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.