BCE va oferi Bulgariei acces la operatiunile sale de refinantare si va oferi euro pentru sistemul bancar bulgar in schimbul unor garantii eligibile. Informatia nu a fost confirmata nici de BCE si nici de Banca Nationala a Bulgariei. 

Europa de Est risca sa fie afectata de turbulentele din Grecia prin schimburile comerciale si legaturile financiare, in conditiile in care primele patru mari banci grecesti (Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece si Alpha Bank AE) controleaza aproximativ 28% din activele bancare din Bulgaria si 12% in cazul Romaniei. 

"Amenintarea unui 'Grexit' arunca un nor negru asupra perspectivei regiunii. Legaturile cu Grecia sunt considerabile in unele locuri, inclusiv in Bulgaria si Romania", potrivit Capital Economics, transmite Agerpres.

In timp ce leva bulgareasca este legata de euro, leul romanesc s-a depreciat cu 0,7% in raport cu moneda unica in cursul acestei saptamani.

Luna trecuta, reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca progresul general in implementarea masurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, in special in ceea ce priveste politica fiscala, pentru a se ajunge la un acord, in conditiile in care actualul acord expira in  septembrie. 

Guvernatorul BNR a declarat recent ca discutiile cu CE si cu FMI trebuie sa continue pentru ca acordurile cu aceste institutii nu reprezinta doar ancore, ci dau credibilitate Romaniei. 

Bloomberg subliniaza ca aceasta nu este prima data cand BCE joaca rol de ancora pentru micile sate membre UE din afara zonei euro. In octombrie 2008, in cel mai grav moment al crizei financiare mondiale, BCE a acordat credite de pana la cinci miliarde de euro Bancii Nationale a Ungariei.