"Rezultatul net din S1 2014 a fost negativ, de -276,6 milioane de lei (-61,9 milioane euro), in special din cauza provizionarii crescute generata de eforturile de curatare accelerata a bilantului, in vederea unei performante imbunatatite in viitorul apropiat si avand in vedere faptul ca scaderea ratei creditelor neperformante este critica pentru revenirea cresterii creditarii, astfel sprijinind cresterea economica, precum si crearea de locuri de munca in economie", se arata intr-un comunicat al BCR.

Banca a constituit in primele sase luni provizioane de 1,3 milioane lei (292,6 mil. euro), in crestere cu 29,5% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, cand se situau la 1 miliard lei (229,6 mil. euro).

Rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat astfel de la 61,6% la 64,5%.

Totodata, rata creditelor neperformante a stagnat la 29,3% din portofoliul total de credite, care s-a depreciat cu 5,7%, la 35,6 miliarde lei (8,12 miliarde euro), pe fondul restituirilor naturale si curatarii bilantului prin vanzarea unor pachete de credite neperformante selectate in valoare de 1 miliard de lei, dintr-un total de 12,9 miliarde lei neperformante administrate.

BCR a consemnat si o scadere a activelor la jumatatea anului cu 5,1%, la 63,34 miliarde lei (14,45 mld. euro), fata de 66,72 miliarde lei (14,92 mld euro) la finele anului trecut, mentinandu-se pe prima pozitie in sistemul bancar.

BCR a incheiat o tranzactie de 1 miliard lei pentru vanzarea unor credite corporate neperformante

BCR a semnat in iulie o tranzactie de 1 miliard de lei pentru vanzarea unui pachet de credite neperformante, acordate companiilor si garantate, in principal firme debitoare in insolventa sau executare silita, catre un consortiu de investitori straini si linii de finantare disponibile aferente.

Portofoliul de credite neperformante al bancii se ridica la 12,9 miliarde lei, cu o rata de neperformanta de 29,3% si o rata de acoperire de 64,5%, in urma urcarii provizioanelor cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro).

"BCR administreaza un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde lei, pe care s-a hotarat sa-l solutioneze intr-o maniera accelerata, in vederea imbunatatirii semnificative a calitatii bilantului si performantei financiare in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al bancii.

Institutia vizeaza sa-si reduca soldul de credite neperformante cu 25% pana la finele acestui an.

"Costurile de risc care decurg din aceasta operatiune sunt de asteptat sa depaseasca rezultatul operational al bancii in anul 2014. Capitalizarea bancii va absorbi cu usurinta masurile de curatare a bilantului mentionate mai sus si va ramane puternica pentru a sprijini o crestere consistenta in toate liniile de afaceri", se precizeaza in comunicat.

Provizioanele constituite in prima jumatate a anului au condus banca la o pierdere de 276,6 milioane lei (61,9 milioane euro).

Provizioanele au dus pierderea Erste Bank la jumatatea anului la aproape un miliard de euro

Provizioanele si reducerea fondului comercial pe Romania au dus Erste Bank pe o pierdere semestriala record de 930 de milioane de euro, influenta negativa din partea portofoliului BCR urmand sa se manifeste si in a doua parte a anului, cand se urmareste reducerea cu 25% a creditelor neperformante.

"Rezultatele reflecta in parte masurile pe care le-am anuntat in data de 3 iulie. Pe acest fond, calitatea portofoliului nostru de credite a evoluat pozitiv, indicand o tendinta continua de imbunatatire. In perspectiva testului de stres, evolutia indicelui capitalului de baza este in mod special imbucuratoare: in pofida pierderilor, acesta s-a majorat la 11,7%, conform reglementarilor Basel 3, implementate integra. Decizia de a accelera imbunatatirea calitatii bilantului va avea drept rezultat eliberarea de resurse care ne va permite nu doar sa obtinem rezultate mai bune in 2015, ci si sa contribuim la reluarea creditarii in Europa Centrala si de Est. Observam deja o crestere economica mai echilibrata in regiune si, din pozitia noastra de lider regional, dorim sa avem forta necesara pentru a finanta aceasta crestere", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, citat de Mediafax.

Venitul net din dobanzi s-a diminuat in primul semestru din 2014 la 2,24 miliarde euro (S1 2013: 2,33 miliarde euro), in principal pe fondul mentinerii unui nivel scazut al dobanzilor precum si al efectelor de curs valutar. Venitul net din taxe si comisioane a crescut la 907,0 milioane euro (S1 2013: 894,1 milioane euro), sustinut de operatiunile cu valori mobiliare, iar rezultatul net din tranzactionare s-a majorat la 138,0 milioane euro (S1 2013: 103,6 milioane euro).

Venitul operational s-a situat la 3,42 miliarde euro (-1,8% fata de 3,48 miliarde euro in iunie 2013).

In pofida estimarilor privind majorarea costurilor de risc pentru 2014, anuntate la inceputul lunii iulie, pierderea neta din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere s-a majorat doar usor, cu 1,5%, la 796,1 milioane euro, respectiv 125 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti (S1 2013: 784,3 milioane euro, respectiv 120 puncte de baza).

"Acest rezultat se datoreaza faptului ca o parte semnificativa a costurilor de risc in Romania aferente cedarii creditelor neperformante va fi resimtita abia in a doua jumatate a anului. In plus, pozitia "alte venituri operationale" include 130,3 milioane euro aferente costurilor de risc estimate de Erste Group in contextul legii privind creditele de consum adoptate de Parlamentul Ungariei la inceputul lunii iulie. Rata creditelor neperformante s-a diminuat in decursul celui de-al doilea trimestru din 2014 la 9,4% (T1 2013: 9,6%), in contextul in care volumul de credite catre clienti a ramas stabil. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit la 64,0% (sfarsitul anului 2013: 63,1%", se arata in comunicat.

Erste se asteapta pentru Romania la o normalizare completa a costurilor de risc la 100-150 puncte de baza in raport cu nivelul mediu brut al imprumuturilor catre clienti incepand cu 2015, insotita de o reducere accelerata a portofoliului de credite neperformante (cu aproximativ 800 milioane euro, respectiv cu 25% fata de sfarsitul lui 2013) inca din 2014.

Austriecii vor la BCR o crestere semnificativa a ratei de acoperire a creditelor neperformante si un venit operational mai scazut, dar sustenabil. Erste estimeaza o pierdere pe intregul an de 1,4-1,6 miliarde euro, in conditiile unor costuri de risc de 2,1-2,4 miliarde euro.