"Inflatia foarte scazuta, imbunatatirile modeste pe segmentul privat al pietei muncii si inclinatia guvernului catre cheltuieli sociale si de personal sunt principalele elemente care sprijina scenariul nostru referitor la un consum privat mai puternic in 2015", se arata intr-o nota publicata joi de BCR.

Consumul la nivelul gospodariilor populatiei ar putea avansa cu 3,2% in termeni reali in 2015, peste nivelul de 2,3% estimat anterior, in timp ce perspectiva de crestere a vanzarilor de retail ramane "buna", in conditiile posibilei accelerari a creditelor de consum in lei, potrivit analistilor BCR.

"Cresterile anuale ale salariului mediu nominal au accelerat pana la 5,5% in ianuarie (medie mobila 12 luni), sugerand ca dupa patru ani consecutivi de crestere economica pozitiva incep sa se vada efecte pozitive pe piata muncii", se arata in raportul BCR, citat de Mediafax.

In schimb, economistii BCR atrag atentia asupra faptului ca nu exista semne ale unei reveniri sustinute a investitiilor in acest an.

"Estimarea privind formarea bruta de capital fix este nemodificata la 2% in 2015. In timp ce aceasta reprezinta o imbunatatire de la -3,6% in 2014, am decis sa pastram estimarea initiala, deoarece nu am identificat semne ale unei reveniri sustinute a investitiilor", se arata in nota BCR.

BCR noteaza ca riscurile in ceea ce priveste estimarea de crestere economica a Romaniei sunt reprezentate de o posibila prelungire a contractiei investitiilor publice si de lipsa unei solutii definitive la problema datoriei suverane a Greciei.

Analistii bancii arata ca efecte pozitive asupra avansului PIB ar putea aparea ca urmare a programului de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana in luna martie.

De asemenea, economistii BCR apreciaza ca o reducere a impozitarii in a doua jumatate a anului 2015 ar ajuta PIB-ul real, cu costul deteriorarii profilului de risc al Romaniei.

In luna noiembrie a anului trecut, BCR a redus semnificativ estimarea privind cresterea economica din Romania in 2015, anticipand un avans de numai 2,2% fata de 3% anterior, revizuirea venind pe fondul unor posibile cresteri de taxe si a investitiilor reduse.

Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,7% in acest an, in timp ce Banca Mondiala apreciaza ca produsul intern brut al Romaniei va avansa cu 2,9%.

ZEW: Asteptarile analistilor privind economia Romaniei s-au imbunatatit in martie

Asteptarile analistilor financiari privind evolutia economica in Romania au continuat sa se imbunatateasca in martie, insa tara a coborat o pozitie in clasamentul din Europa Centrala si de Est, pana pe locul al doilea, fiind depasita de Slovacia, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a avansat in cazul Romaniei cu 4,1 puncte, la 54,2 puncte, dupa o crestere de peste 27 puncte in luna februarie, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.

Cu un scor de 57,7 puncte (o crestere de 15,4 puncte fata de luna februarie), Slovacia a urcat pe prima pozitie in clasamentul pe regiune in privinta asteptarilor analistilor asupra evolutiei economiei pe termen scurt. In februarie, Slovacia se situa pe locul al patrulea, dupa Romania, Polonia si Austria.

Podiumul pentru luna martie este completat de Cehia, cu un scor de 50 puncte.

In ceea ce priveste perceptia expertilor financiari asupra starii actuale a economiei, indicele pentru Romania a scazut in martie cu 8 puncte, la 20 puncte, majoritatea respondentilor considerand ca situatia economica curenta este "acceptabila".

Polonia ramane tara cu cea mai buna situatie economica din regiune, cu un scor de 42,3 puncte, urmata de Cehia (24,9 puncte), Slovacia (22,2 puncte) si Romania.

Pentru intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, indicele asteptarilor economice pentru urmatoarele sase luni a urcat in martie cu 6,9 puncte, la 46,2 puncte, insa indicele care masoara perceptia asupra economiei actuale a scazut cu 10,3 puncte, la 11,1 puncte, pe fondul inrautatirii semnificative a perspectivelor din Turcia.

Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

In privinta zonei euro, analistii sunt optimisti privind evolutia economiei pe termen scurt, indicatorul urcand cu 9,2 puncte, la 60,6 puncte.

La studiul efectuat in intervalul 2-16 martie au participat 63 de analisti, dintre care 14 din Turcia.