Pentru 2018, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza un avans de 3,5% pentru economia romaneasca.

Estimarile publicate de BERD pentru economia Romaniei sunt sub cele facute de FMI in aprilie in raportul World Economic Outlook.

Astfel, FMI a imbunatatit in aprilie estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totusi sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,4%.

La nivelul celor 36 de state in care BERD este prezenta, banca anticipeaza o crestere economica de 2,4% in 2017 si de 2,8% in 2018, comparativ cu un avans de 1,8% in 2016, sustinuta de cresterea preturilor petrolului si de redresarea economiei Rusiei, se arata in raportul referitor la perspectivele economice regionale.

Datorita evolutiilor din Rusia si a revenirii pietelor resurselor naturale, cresterea din Europa de Est si Cauzac se va accelera, iar activitatile din Asia Centrala se vor stabiliza la un nivel usor mai ridicat.

Cresterea economica din Turcia va incetini insa in 2017, reflectand partial problemele de securitate si riscurile geopolitice care au dus si la revizuirea in sens negativ a previziunilor pentru tarile din sudul si estul Mediteranei.

In Europa Centrala si tarile baltice, BERD se asteapta la o accelerare usora a activitatilor economice, la un ritm de 3% in 2017, similar cu cel anticipat in sud-estul Europei.

Greci ar urma sa revina la crestere economica, cu un avans al PIB de2% in acest an, similar cu estimat de BERD in noiembrie, urmat de unul de 2,2% in 2018.

In Rusia, BERD prognozeaza o crestere economica de 1,2% in acest an si de 1,4% in 2018, dupa o contractie de circa 3% in ultimii doi ani, sustinuta de redresarea cotatiilor petrolului.

Principalele riscurile legate de estimarile economice referitoare la Rusia sunt legate de preturile petrolului, lipsa reformelor care sa sustina investitiile si tensiunile geopolitice.