"Iesirea din zona euro nu este o blasfemie", a scris Berlusconi pe pagina sa de Facebook, potrivit portalului EurActiv.

Daca Germania se opune unui rol nou pentru BCE, atunci statul german ar trebui, de asemenea, sa ia in calcul parasirea zonei euro, a spus Berlusconi.

"Am vorbit cu unii experti germani care ar sustine (retragerea Germaniei, n.r.)", a afirmat Berlusconi, lider al unuia dintre cele doua mari partide care sustin guvernul tehnocrat al premierului Mario Monti.

Berlusconi a fost mai explicit in privinta revenirii la lira cu ocazia unei lansari de carte. "Ce s-ar intampla daca Italia, Spania sau Grecia ar reveni la vechile monede? Nu stiu, poate ar exista o pierdere de avutie, dar nu inteleg de ce", a spus fostul premier, potrivit agentiilor de presa din Italia.

Partidul lui Berlusconi critica tot mai mult euro in campania electorala dinaintea alegerilor generale, programate in mai putin de un an, dupa ce a inregistrat un rezultat slab in alegerile locale din mai si a pierdut sustinatori constant.

Roubini: Berlusconi si puternice interese de afaceri din Italia vor revenirea tarii la lira

Silvio Berlusconi si puternice interese de afaceri din Italia vor ca tara sa revina la lira, a declarat economistul Nouriel Roubini, dupa ce fostul sef al guvernului de la Roma a afirmat ca Italia ar trebui sa ia in calcul parasirea zonei euro, daca Germania nu accepta un rol sporit pentru BCE.

"Berlusconi a afirmat ca «nu este o blasfemie sa iesi din zona euro», semnaland ca el si partidul sau, impreuna cu puternice interese de afaceri, vor revenirea la lira", a postat Roubini pe Twitter, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Italia ar trebui sa ia in calcul parasirea zonei euro daca Germania nu accepta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa garanteze datoria suverana a statelor si sa tipareasca bani pentru a sustine economia, a afirmat Berlusconi.

Partidul lui Berlusconi critica tot mai mult apartenenta tarii la zona euro in campania electorala inaintea alegerilor generale, programate in mai putin de un an, dupa ce a inregistrat un rezultat slab in alegerile locale din mai si a pierdut constant sustinatori.

Italia se afla sub presiune puternica pe pietele financiare, alaturi de Spania. Randamentele obligatiunilor celor doua state au crescut in ultima perioada, majorandu-le costurile de imprumut, iar unii analisti speculeaza chiar ca cele doua tari ar putea ajunge sa ceara ajutor extern dupa ce nu se vor mai putea finanta din piata din cauza dobanzilor prohibitive.