Romania, unde presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Gelu Diaconu a fost demis luna trecuta in urma acuzatiilor de fraudare a fondurile europene, are cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeana.

Polonia si Ungaria nu stau cu mult mai bine. Eforturile celor trei tari de a reduce decalajul coincid cu relaxarea politicii fiscale.

''Exista eforturi de majorare a veniturilor in regiune si vedem semnale pozitive. Dar majoritatea rezultatelor acestor eforturi este deja amanetata promisiunilor legate de cheltuieli'', a apreciat analistul Roxana Hulea, de la Societe Generale, Londra.

Frauda cu TVA in Romania a determinat masuri punitive impotriva magazinelor unde se vand flori si a saloanelor de infrumusetare.

La randul ei, Polonia incearca sa rezolve problema transferului de preturi in randul subsidiarelor locale ale companiilor straine.

''Trebuie sa imbunatatim colectarea veniturilor din taxe in Polonia pentru a majora veniturile la buget. De aceea trebuie sa rezolvam direct problema prin intermediul legislatiei si a constrangerilor'', a afirmat luna trecuta ministrul polonez de Finante, Pawel Szalamacha.

Eforturile isi arata roadele: veniturile la buget au crescut in toate cele trei tari. Sprijinul este cu atat mai necesar cu cat guvernele implementeaza relaxarea politicilor fiscale, de la reduceri de taxe la majorarea alocatiilor pentru copii.

Deficitele bugetare in Polonia si Romania ar putea ajunge pana la sfarsitul anului viitor la limita de de 3% din PIB, conform datelor Bloomberg. In Romania, colectarea taxelor va ramane o prioritate, Guvernul estimand ca tara nu va mai inregistra cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeana.

''In ciuda progreselor remarcabile realizate anul trecut de ANAF, Romania inca are un nivel foarte ridicat de evaziune fiscala pentru TVA. Cand vor fi publicate datele pe 2015 de catre Comisia Europeana, vom ramane probabil pe acelasi loc rusinos'', a afirmat, luna aceasta, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gabriel Biris.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat, marti, ca a colectat, in 2015, 196,80 miliarde de lei (43,73 miliarde de euro), cu 14,26 miliarde de lei (7,8%) mai mult decat in 2014. Ponderea veniturilor bugetare in PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in 2014.

Incasarile din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% fata de 2014, pana la 57,13 miliarde de lei (12,69 mld euro), iar cele din impozit pe profit au crescut cu 13%, pana la 12,33 miliarde de lei (3,06 mld euro).