Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca desi dobanzile la creditele in lei au scazut, bancile le pot micsora in continuare daca vor cu adevarat sa acorde imprumuturi.

 "In ceea ce priveste dobanzile sau ratele de dobanda pe care le practica bancile mai este camp de reducere. Asistam si la o intensificare a promovarilor de credite, ceea ce spune de la sine foarte mult", a explicat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Reducerea dobanzilor se va face insa diferentiat, in functie de situatia fiecarei banci. "Sa nu va asteptati la o uniformizare si la o reducere generala. Cred ca s-a ajuns la acel nivel al dobanzilor pe partea de creditare, unde chiar se vor accentua diferentierile de la caz la caz", a mai spus Isarescu.

Isarescu spune si ca oamenii prefera sa se imprumute mai mult in lei decat in valuta: "Creditarea in lei parca merge in ritmul... sa nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu este alert. Scaderea creditarii in valuta este insa ceva mai accentuata."

Romania nu a fost afectata de criza politica si militara din regiune, iar investitorii nu si-au retras banii din tara noastra, a tinut sa puncteze guvernatorul: "Pana acum - v-am spus, pana acum - situatia din Ucraina si din Crimeea nu am vazut-o in cifrele pe care, trebuie sa va marturisesc, le am aproape zilnic in fata."

O dovada in plus ca investitorii nu s-au speriat de criza politica din regiune este si faptul ca leul a fost stabil, iar astazi s-a intarit pana la cel mai bun nivel din ultimele 4 luni.