Regulamentul a fost publicat in Monitorul Oficial si trebuie aplicat de banci pana la finalul acestui.

"Reglementarea se intareste constant, riscurile sunt din ce in ce mai mari si evident ca si filtrele cerute bancilor trebuie sa devina din ce in ce mai stricte. Din pacate, asistam la un comportament dual. Pe de o parte, lumea asteapta mai multe credite, acordate mai usor clientilor, dar pe de alta parte, cu totii constatam ca riscurile cresc si uneori ne-o facem si cu mana noastra, in sens national. Si, riscurile crescand, filtrele devin mai puternice. Este exact ca la darea in plata. Toata lumea isi dorea cu adevarat o crestere a creditului ipotecar, o flexibilizare, o simplificare si o usurinta mai mare de a lua un credit pentru clienti, dar am constata, pana la urma, o limitare a creditarii", a declarat, marti, presedintele excutiv al ARB, Florin Danescu.

Potrivit acestuia, atat la nivel european cat si national, dar si la nivel individual bancar, se constata riscuri mai mari, si in concluzie, reglementari si filtre mai puternice.

In ceea ce priveste implementarea Ordonantei de transpunere in legislatia romaneasca a Directivei 17/2014, aceasta se afla in grafic, desi termenul a fost foarte scurt, a explicat presedintele ARB, Sergiu Oprescu.

"Desi legea prevede doar un termen de 10 zile (de la publicarea in Monitorul Oficial - n.r.), eu cred ca industria s-a conformat si se conformeaza si cred ca suntem pregatiti. Bineinteles ca nu exclud ca ar putea sa apara anumite evenimente de risc operational, avand in vedere ca vorbim de mii de unitati teritoriale care trebuie sa proceseze de alta maniera, trebuie sa aiba alte proceduri dar am incredere in capacitatea sistemului bancar, stiu ca bancile se asteptau in proportie mare la elementele care erau clar prevazute de Directiva 17, ca atare pregatirea a inceput cu mult timp inainte. Deci nu cred ca vom avea o problema generalizata sau generalizabila in orice forma. Dar, cum am spus, nu exclud anumite riscuri operationale moderate si care tin de la o unitate la alta, dar in principiu cred ca sistemul este gata cu implementarea chiar daca termenul a fost relativ scurt", a explicat marti Sergiu Oprescu.

Ordonanta 52/2016 care transpune in legislatia romaneasca Directiva 17 privind creditul ipotecar acordat persoanelor fizice a intrat in vigoare in data de 30 septembrie si presupune, printre altele, standardizarea documentelor care contin informatii cu privire la ofertele bancilor, astfel incat acestea sa poata fi comparate mai usor de catre clienti.