Banca centrala a hotarat si mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8%, respectiv la 14%. 

In plus, s-a decis "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar". 

"BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare", anunta BNR.

Marti, un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania arata ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, in sedinta din 1 iulie, dar si pana la finalul anului, arata

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 1 iulie. Relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in decembrie 2015 si pentru pasivele in valuta pana la 12%. In paralel, dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% in a doua jumatate a anului 2015 conform celor mai multi participanti la sondaj", potrivit AAFBR. 

Opiniile referitoare la politica monetara a BNR din 2016 sunt divergente, existand un numar mic de participanti la sondaj care estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la 1,5% in decembrie 2016, dar si participanti care prognozeaza un ciclu de intarire a politicii monetare, cu un nivel al dobanzii care ar putea ajunge la 2,5% in decembrie anul urmator.