"Niciodata Romania nu a avut costuri de finantare mai scazute ca in prezent si aceasta nu numai datorita reducerii dobanzilor pe plan international, ci si datorita reducerii semnificative a primelor de risc. Efectul benefic se resimte atat la nivelul bugetului, cat si la nivelul economiei, in general. Acest proces nu este ireversibil si depinde de pastrarea macrostabilitatii. Daca bazele unei economii performante le reprezinta elementele de stabilitate macroeconomica, varfurile ei sunt rezultatul spiritului antreprenorial, inovator, al celor care cred in virtutile unei economii sanatoase. Nu putem spera sa fim competitivi in contextul actual al unei economii globalizate fara o infrastructura adecvata si fara un sistem de invatamant performant. Trebuie sa fim bine pregatiti pentru perioada urmatoare atat din perspectiva consolidarii integrarii europene, a aderarii la moneda unica, dar si a capacitatii noastre de a face fata unui context economic si politic european linistit'" a spus Isarescu. 

Guvernatorul BNR a adaugat ca la ora actuala bancile din Romania sunt solide si bine capitalizate, fiind nevoie de cresterea economisirii interne, dar si a intensificarii creditarii. 

"Mixul corect de politici macroeconomice, colaborarea institutionala a facut ca Romanai sa indeplineasca toate criteriile de convergenta nominala de trecere la moneda unica si sa aiba costuri de finantare extrem de scazute. Bancile din Romania sunt acum solide, bine capitalizate si dispun de o lichiditate corespunzatoare, ceea ce poate consolida increderea in sistemul bancar. Din aceasta perspectiva, suntem preocupati de cresterea economisirii interne, pentru intensificarea creditarii adevarate cu accent pe calitatea creditelor, precum si pentru pregatirea personalului pentru analizele de risc si de creditare", a mentionat Isarescu.