"Banca Nationala realizeaza periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseste si Autoritatea Bancara Europeana. Mai mult, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa deruleze, anul viitor, un exercitiu de evaluare comprehensiva a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeana", a explicat Isarescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, masura face parte din setul de decizii care au contribuit si continua sa contribuie la stabilizarea sistemului bancar si reducerea ratei creditelor neperformante.

"Au existat trei decizii critice esentiale care au contribuit la stabilizarea situatiei si reducerea ratei creditelor neperformante fara sa apelam la solutii de avarii de tip banci proaste (bad banks) sau acordarea de garantii sau ajutoare de stat", a explicat Isarescu.

Prima astfel de decizie, in ordine cronologica, a fost initiativa Viena, cu cele doua componente, Viena 1 care a reusit sa reduca substantial dezintermedierea financiara, si Viena 2, care s-a ocupat cu prioritate de problema creditelor neperformante in regiune, a precizat guvernatorul BNR.

A doua decizie a fost adoptata de BNR in 2013 si a constat in evaluarea garantiilor bancilor cu auditori independenti, actiune care se repeta anual. Aceasta a fost urmata de setul de reglementari implementat in 2014 de BNR prin care bancile au fost obligate sa isi curete portofoliile de credite neperformante.

Potrivit guvernatorului, daca nivelul creditelor neperformante dintr-o banca nu este cunoscut, dar este suspectat, creste neincrederea in acea banca si scade volumul creditelor acordate.

"De aceea rolul unei evaluari cuprinzatoare a activelor si a testelor de stres, in afara de evidentierea unui eventual necesar de capital pentru banca, consta in restabilirea increderii in sistemul bancar, ceea ce este esential", a subliniat Isarescu.

El a adaugat ca o rata ridicata a creditelor neperformante inseamna pentru banci scaderea profitabilitatii (prin constituirea de provizioane si costurile de recuperare), cresterea cerintelor de capital, limitarea resurselor disponibile ale bancilor si, implicit, limitarea capacitatii bancilor de a acorda credite noi. In plus, bancile cu un volum ridicat de credite neperformante au un acces mai greoi la finantare.

Potrivit guvernatorului, in Romania, procesul de reducere a creditelor neperformante reprezinta un exemplu in regiune.