Bancile din Europa vor fi supuse unui regim de transparenta mult mai strict, relateaza Financial Times.

Parlamentul European si guvernele statelor membre UE, reprezentate de Irlanda la negocieri, au incheiat miercuri seara un acord provizoriu privind modalitatea de implementare a noilor reglementari "Basel III", noul regulament international privind sectorul financiar, care are ca scop evitarea unei noi crize financiare, potrivit Financial Times, preluat de CNN.

Bonusurile acordate bancherilor vor echivala cu un salariu, cel mult doua, caz in care va fi nevoie de o serie de aprobari speciale. Astfel, compensatiile financiare variabile, extrasalariale ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de crestere pana la maximum 200% din salariu dupa consultarea actionarilor.

Lovitura dura pentru Marea Britanie

Decizia reprezinta o lovitura pentru Marea Britanie, care a incercat sa previna limitarea prea dura a salarizarii in domeniul bancar pentru a apara pozitia Londrei ca centru financiar global. Britanicii intentioneaza sa acorde in continuare tratament preferential acelor bancheri care au dovedit, de-a lungul timpului, ca aduc beneficii majore institutiilor la care lucreaza.

Masura luata de Parlamentul European are rolul de a preveni o noua criza financiara, de proportiile celei din 2008. “Aceasta revizuire a regulilor bancare din Uniunea Europeana va face ca bancile sa aiba suficient capital, atat in termen cantitativ, cat si calitativ, pentru a putea face fata unor eventuale socuri viitoare din piata. Prin adoptarea acestei masuri, platitorii de taxe de pe intregul continent vor fi protejati”, spune Ministrul de Finante al Irlandei, citat de Washington Post.

Intelegerea semnata miercuri a venit in urma unor negocieri intre oficialii Uniunii Europene, Comisia Europeana si reprezentantii celor 27 de tari membre.

In prezent, nu exista o limita a bonusurilor pe care bancherii le pot castiga, insa este cunoscut faptul ca acestea pot atinge cifre exorbitante, chiar si in plina criza, starnind astfel revolta contribuabilor.

Daca va fi confirmat, acordul reprezinta o victorie in special pentru negociatorii din partea Parlamentului European, care au insistat pentru limitarea severa a bonusurilor ca moneda de schimb pentru aprobarea legislatiei de implementare a Basel III. Clauza privind compensatia financiara a bancherilor ar urma sa intre in vigoare din luna ianuarie a anului viitor.