"Eu nu-mi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici în România şi au investit aici. Sunt firme mari, cum ar fi OMV sau Erste Bank, firme care lucrează în multe state, România este o parte mai mică a activităţii. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru aceste firme. Dacă e să-mi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România ca mediu de investiţii, că de la anunţarea acestei idei înţeleg că s-au întâmplat lucruri la Bursa din România, s-au retras investitori", a spus Kurz, la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Oficialul austriac a afirmat că retragerea investitorilor înseamnă şi pierderea locurilor de muncă.

"Anumite modalităţi de stabilire a impozitelor influenţează preţurile finale la consumatori, deci eu zic, dar depinde de cum va decide Guvernul, cum va decide Parlamentul, că dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, ar fi util să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, dar să fie efective, să nu se ajungă ca, în finalul zilei, oamenii să nu-şi mai permită nişte preţuri sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă pentru că unii din investitori au hotărât să strângă lucrurile şi să plece. Sau să nu se ajungă la situaţii în care, dacă cineva se gândeşte să investească în România, să se gândească de mai multe ori. România a avut o creştere economică foarte bună în ultimii ani, de 4 la sută, dar dificultăţi pentru oameni pot să apară", a mai declarat cancelarul austriac.

Întrebat dacă astfel de măsuri vor duce la plecarea investitorilor din România, oficialul austriac a spus că aceste firme sunt libere.

"Nu sunt firme cărora Guvernul austriac să le spună ce să facă, sunt firme libere care sunt pe piaţa liberă şi decid personal. Piaţa lumii este mare.(...) Firmele respective nu sunt legate de activitatea dintr-o anumită ţară, sigur că o politică atrăgătoare atrage firmele şi investiţiile, dar dacă situaţia fiscală este nesigură, când se încearcă impunerea anumitor lucruri, se mai schimbă situaţia. Nu este un lucru pe care să-l decid eu. Eu mă gândesc mai mult la locurile de muncă, la oamenii care ar putea să-şi piardă sursa de venit dacă mediul bancar, în domeniul gazelor naturale se produc nişte efecte. Atunci când se ia o decizie, e bine să se ia în calcul şi ce se va întâmpla şi la sfârşitul zilei", a mai afirmat Sebastian Kurz.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul austriac, Sebastian Kurz. Vizita oficialului austriac în România are loc în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2019, România va prelua de la Austria preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Este un moment simbolic pentru România şi ne bucurăm de faptul că preluăm această preşedinţie de la un partener atât de serios şi bun cum este Austria", a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună.

El a subliniat coordonarea instituţională foarte bună şi sprijinul oferit de Austria pentru realizarea unei tranziţii eficiente la preşedinţia Consiliului UE.

Şeful statului român a salutat rezultatele obţinute de Austria în timpul mandatului la preşedinţia Consiliului UE.

"L-am asigurat pe domnul cancelar de toată deschiderea şi angajamentul României de a continua aceste eforturi la nivel european", a precizat Iohannis.