"Deocamdata obiectivul Romaniei nu a fost schimbat – acces in zona euro in 2015. Modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor. Va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro prin prisma lectiei crizei", a declarat Traian Basescu dupa convorbirile cu omologul sau eston, Toomas Hendrik Ilves.

De asemenea, el a mai afirmat ca va declansa o dezbatere pe tema termenului de aderare la zona euro.

"As vrea sa mai trag o concluzie. Pentru a fi performant in zona euro, trebuie sa ai o economie performanta si acesta este motivul pentru care in perioada urmatoare voi declansa o discutie la nivelul BNR, a Guvernului, a analistilor, daca este bine sa ne mentinem obiectivul 2015 sau trebuie sa ne ridicam performantele economiei la un nivel care sa ne asigure performanta si in interiorul zonei euro", a conchis Basescu.

Patriciu: Euro este o moneda falsa si extrem de volatila, pe care nu te poti baza!

La randul sau, intrebat despre cum a afectat cetatenii aderarea Estoniei la zona euro, seful de stat eston a apreciat ca cel mai important aspect al aderarii l-a reprezintat inlaturarea fricii estonienilor cu privire la devalorizarea monedei nationale.

Estonia a adoptat moneda unica europeana la 1 ianuarie 2011, devenind astfel a 17 tara din UE care a aderat la zona euro.

Mergi in Estonia? Atunci ia cu tine euro, care a devenit moneda oficiala

Tinta Romaniei pentru adoptarea monedei euro este anul 2015, dar doar in cazul indeplinirii unor anumiti parametri economici, cum ar fi reducerea deficitului bugetar la maximum 3% din PIB, o datorie publica de maximum 60% din PIB si o rata a inflatiei care sa nu depaseasca 1,5%..

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu declara, la finele anului trecut, ca banca centrala isi mentine tinta de adoptare a monedei euro pentru anul 2015, dar admitea in acelasi timp ca o estimare exacta va putea fi facuta doar daca masurile de consolidare fiscala luate anul trecut vor avea efectul scontat.

Este benefica adoptarea euro pentru o tara mica? Ce avantaje ar avea Romania?