Scumpirea pe care romanii o vor resimti cel mai repede va fi cea de la pompa. In mai putin de doua saptamani, odata cu majorarea accizei la carburanti, pentru fiecare litru se vor adauga cel putin 7 eurocenti. Astfel ca, benzina va costa 6,2 lei, iar motorina 6,5 lei in medie. Plinul pentru un rezervor de 50 litri va fi mai scump cu 25 de lei luna viitoare, fata de cat este acum. Preturi mai mari la benzina si motorina inseamna, automat, scumpirea tuturor acelor produse si servicii care implica transport.

Tot de ziua pacalelii intra in vigoare si majorarea pretului gazelor naturale - 2% - pentru populatie si dublu pentru companii. Cresterea pretului gazelor pentru companii cu 5 procente ar putea avea un prim impact, mai ales in pretul painii, care va creste fara indoiala. Asta inseamna ca daca acum 7 luni, el a fost micsorat prin scaderea TVA-ului de la 24% la 9%, acea scadere de atunci ar putea fi anulata de cresterea tarifului gazelor de la 1 aprilie.

Pe langa produsele de panificatie, si mancarea de la restaurant va costa mai mult. In plus, prin costul de productie sau de transport, alimentele, hainele sau unele servicii, cum ar fi curieratul, isi vor majora tarifele. In plus, companiile exportatoare din siderurgie, industria chimica sau petrochimie ar putea concedia salariati daca isi pierd din avantajele avute.

Si tigarile se scumpesc cu pana la 50 de bani pe pachet. Daca tragem linie si adunam, o familie va avea cheltuieli crescute, de la 1 aprilie, cu cel putin 100 de lei pe luna si aproape 1.000 de lei pana la finalul anului.