De exemplu, cu cateva zile in urma, cea mai mare banca din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR), anunta ca are o oferta promotionala pentru clientii sai: credite de nevoi personale in lei pe o perioada de pana la 10 ani "cu cea mai mica DAE" - 16,65%, rata lunara fixa pe toata perioada de creditare si fara comisioane.

"Oferim clientilor nostri o dobanda speciala - 15,5% dobanda fixa pe toata perioada de creditare pentru creditele in lei (DAE 16,65%) si 13,75% dobanda fixa pe toata perioada de creditare pentru creditele in EUR (DAE 14,65%). Pentru clienti asta inseamna cele mai mici rate lunare cu dobanda fixa de pe piata pe o perioada de creditare de pana la 10 ani", spune Stefan Coroianu, director executiv al Directiei Managementul Produselor Retail, BCR.

Dincolo de lauda de sine a BCR in acest caz, in mod clar, dobanzile pentru creditele in lei sunt in continuare foarte mari, in conditiile in care 15% suna "a ceva foarte interesant", cum comenta recent un cititor al site-ului incont.ro!

In contextul dat, o alta varianta spune ca ai putea opta pentru un credit cu dobanda variabila in ideea in care dobanzile vor continua sa scada!

Insa, daca facem niste calcule cu cati bani vei avea de dat, poate nu ti se va mai parea deloc o afacere buna!

Sa luam un exemplu: pentru un credit de 15.000 de lei pe cinci ani, cu dobanda fixa si negarantat, vei avea o rata lunara de 381 de lei. Asa arata cel putin calculul pentru cel mai ieftin credit, facut de brokerul de credite ALLIANCE Finance Broker la solicitarea incont.ro.  

Asta inseamna ca dupa cinci ani, vei da inapoi circa 22.680 de lei, adica in plus cu peste 50%.

Mai departe, pentru un credit cu dobanda variabila, tot de 15.000 de lei, negarantat, tot pe cinci ani, vei avea o rata lunara de 377 de lei.

Daca iei un credit de 30.000 de lei, tot negarantat, dar pe zece ani, vei avea de plata in scenariul cu cel mai ieftin credit circa 503 lei lunar la dobanda fixa si 493 lei la dobanda variabila. Cel putin asa arata calculele actuale!

In scenariul cu dobanda fixa, pentru cei 30.000 de lei, in zece ani vei plati 60.300 de lei, adica in plus cu 101%.

La un credit ipotecar de 200.000 de lei pentru 30 de ani cu dobanda variabila, vei achita 588.400 de lei adica in plus cu 194%. Ce zici de asta?

Bancile se arata foarte interesate sa acorde credite, dar la fel de adevarat este ca fac o triere mult mai atenta a clientilor decat in perioada 2005-2008, mai spun brokerii de credite

Citeste si Lista comisioanelor absurde pe care ni le percep bancile!