Uitati-va bine in contracte, iar daca descoperiti paragrafe care par a fi clauze abuzive adresati-va ANPC. Unii clienti au dat in judecata bancile in nume propriu si au obtinut conditii mult mai bune.

Pentru credit de 220.000 de franci elvetieni luat in 2008 un client a obtinut reducerea ratei de la 1.600 la 1.100 de euro. Diferenta este un comison de risc pe care banca il redenumise comision de administrare si pe care instanta l-a declarat abuziv. Mai mult, banca trebuie sa ii si dea inapoi clientului 24.0000 de franci.

Instantele ar putea considera clauza abuziva dreptul bancii de a modifica dobanda fara consimtamantul clientului, in functie de costul resurselor de creditare.

Tot o clauza abuziva este si daca un comsion de risc valutar este transformat in comision de administrare a creditului. Abuziv este si daca dobanda se transforma din fixa in variabila pe durata de derulare a creditului, fara a cere consimtamantul clilentului.

Din 1.000 procese cu bancile bancile, 573 noi le-am castigat, am pierdut 177 si speram ca si la diferenta pana la 1.000 sa le castigam. Sunt castigate definitiv si irevocabil si deja oamenii isi recupereaza banii. Diferenta e una singura: se modifca contractul pentru persoana respectiva care a reclamat. Acum se duce la toti ceilalti care sunt sub influenta acestor contracte”, explica Bogdan Nica, presedinte ANPC.

Se pot califica la clauze abuzive si contractele in care dobanda nici macar nu este trecuta si nici nu este calculata transparent ci "in conformitate cu politica bancii".