Întrebat dacă România este pregătită să intre în zona euro în 2024, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă a declarat că va depune diligenţele necesare în acest sens, Klaus Iohannis a răspuns:

“Pe de o parte, 2024 este suficient de departe ca să putem fi pregătiţi până atunci, dar dacă ne uităm la situaţia de acum şi cu lipsa de reforme structurale de acasă ar fi hazardat să spun acum că suntem pregătiţi, că vom fi pregătiţi. Cu certitudine, până la urmă, cu toţii ne dorim să devenim membri în zona euro şi, la momentul potrivit, vom fi pregătiţi”.

Totodată, şeful statului a precizat că “astfel de declaraţii s-au tot făcut în România”.

″Şi acum câţiva ani a fost o declaraţie că în 2019 vom fi, pe urmă în 2021. În general, este bine să se facă astfel de declaraţii de intenţie, că vrem, dar a stabili acum termene fixe mi se pare încă devreme”, a afirmat Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a amintit că va participa vineri, la Bruxelles, şi la Summitul zonei euro în format extins.

“Câteva chestiuni destul de complexe vor fi discutate şi acolo. În afară de temele care ţin strict de zona euro, este o temă care probabil va fi dezbătută mai pe larg şi anume acel buget destinat zonei euro, dar care să facă parte din bugetul mare al Uniunii şi aici cred că o să fie o dezbatere un pic mai amplă”, a spus Iohannis.

Pe 4 decembrie, la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă a declarat că va depune diligenţele necesare pentru ca România să acceadă în zona euro în anul 2024.

“România şi-a luat angajamentul de a adera la zona euro odată cu îndeplinirea condiţiilor, iar, recent, am setat un orizont temporal clar pentru acest obiectiv, anul 2024. La rândul meu, îmi asum că voi depune diligenţele necesare pentru a conduce ţara mea în această direcţie”, afirma Dăncilă, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene, organizată de Institutul Aspen România la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE.