In momentul de fata, in Romania sunt aproximativ 12 milioane de carduri active. Nu este de mirare ca cei care le folosesc in Romania sa doreasca sa faca acelasi lucru si in strainatate.

Bineinteles, nu la aceleasi costuri, ci la unele ceva mai mari. Platile la comercianti au doua mari avantaje: in primul rand, in afara exista POS-uri de plata la tot pasul, iar apoi, pentru folosirea cardului la cumparaturi bancile nu percep comisioane

In acest caz se pune doar problema cursului de schimb valutar, daca ai card in lei, de pilda, si plata o faci in euro. Pot fi doua modalitati de efectuare a schimbului. O data, leii sunt transformati in euro la cursul MasterCard sau VISA in momentul platii, iar cand banii intra in contul comerciantului banca isi trage diferenta dintre cursul propriu si cel aplicat de procesator. Sau schimbul se face la cursul BNR, dar banca percepe un comision.

Desigur ca pentru a evita schimbul in alta moneda poate fi folosit cardul in valuta, dar in acest caz comisioanele pot fi ceva mai mari decat la cardurile in lei, asa ca s-ar putea sa nu merite pana la final. De pilda, Piraeus Bank percepe pentru cardurile in lei un comision de 1% plus 5,5 lei si pentru cardurile in euro 2% plus 2 euro la retragerile la bancomat.

In locul cardului de debit, pe care iti primesti de exemplu salariul, poti folosi un card de credit. Ai perioada de gratie, timp in care nu platesti dobanda la suma utilizata, comisioanele pot fi diferite, dar nu semnificativ (Volksbank taxeaza retragerile de numerar cu ajutorul cardului de debit cu 1% plus 4 euro si prin cardul de credit cu 1% plus 2,5 euro; la Raiffeisen Bank cardul de debit are comision de 1% plus aproximativ 11 lei, iar cel de credit 2% plus 11 lei, pentru retragerile de la bancomat). Insa daca nu ai deja un card de credit, ia in considerare alte taxe (de emitere, administrare si asa mai departe).

Ai card de debit BRD si vrei sa retragi bani de la bancomat? La ATM-urile bancii platesti urmatoarele comisioane, in functie de cardul detinut: 
- Carduri in lei: 0,20%, minim 0,2 lei.
- Carduri in valuta: 0,20%, minim 2 euro, respectiv 2 dolari.

Retragerea de numerar de la alte banci din strainatate te costa astfel:
- In cazul cardurilor in lei: 1,5% plus 10 lei.
- Pentru cardurile in valuta: 1,5% plus 3 euro sau 5 dolari.

Asadar, daca retragi de la alta banca decat BRD 100 de euro, folosind cardul in lei, vei plati 1,5 euro, adica in jur de 6 lei, la care se adauga o suma fixa, de 10 lei. In total, dai 16 lei (cam 4 euro). Ca si in Romania, platile la comercianti sunt gratuite, fie ca este vorba despre carduri in lei, fie ca este vorba despre carduri in valuta.

Dar trebuie sa te gandesti si la cursul de schimb valutar. In cazul tranzactiilor efectuate in strainatate cu carduri in lei, exista doua etape:
1. Schimb valutar intre valuta tranzactiei si moneda de referinta (euro in cazul cardurilor MasterCard si dolar in cazul VISA), efectuat de organizatie (MasterCard sau VISA, in functie de card) la cursul propriu.
2. Schimb valutar intre moneda de referinta si valuta contului, efectuat la cursul de vanzare BRD.

La BCR, cardul VISA Electron are urmatoarele costuri, atunci cand este folosit in strainatate:

La bancomat sau POS pentru retragerea de numerar:
- La ATM-urile bancilor din Erste Group: 0,2%, minim 0,2 lei.
- La alte ATM-uri decat cele din Erste Group si ghisee bancare: 0,75% plus 4,5 lei.

Bancile Erste Group sunt: Ceska Sporitelna, Slovenska Sporitelna, Erste Bank Hungary, Erste Bank Croatia, Erste Bank Serbia, JSC Erste Bank Ucraina, Erste Bank Austria, Banca Comerciala Romana.

La 100 de euro retrasi de la oricare alta banca, vei plati 75 de eurocenti (aproximativ 3 lei), la care se adauga suma fixa, de 4,5 lei, in total 7,5 lei. Cand folosesti cardul la cumparaturi nu platesti nimic in plus. Atentie, insa, la comisionul de conversie valutara la tranzactiile efectuate in alta moneda fata de cea a contului de card, de 2%.

De asemenea, suma maxima pe care o poti retrage este 3.000 lei pe zi. Daca ai de gand sa cheltuiesti mai mult, mergi din timp la banca si cere ridicarea plafonului.

Cei de la ING Bank ofera Cont’ROL, contul curent cu card atasat, la care primesti o dobanda de 4% pe an. Pentru acesta, conversia se face automat la cursul bancii. Celelalte carduri au urmatoarele comisioane:
Visa Electron International - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 10,2 lei.
MasterCard International - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 10 lei.
Visa Classic International EUR - retragere numerar ATM sau ghiseul bancii: 1% + 2,5 euro.

Raiffeisen Bank percepe la retragerile de numerar la ghiseele bancilor din strainatate 1% plus 4 euro, respectiv 4 dolari pentru cardurile in valuta si 1% plus 3,5 euro (suma perceputa in lei) pentru cardurile in lei. 

La bancomat, comisionul este 1% plus 2,5 euro, respectiv 2,5 dolari (in cazul cardurilor in valuta) si 1% plus 2,5 euro (transformati in lei) pentru cardurile in lei. Si in acest caz, suma pe care o poti extrage de la bancomat este de maximum 3.000 de lei pe zi. La ghiseul bancii, nu se aplica aceasta limitare. 

La cardurile de credit cifrele difera putin: eliberarile de la bancomat costa 2 % din suma retrasa, minim 11 lei, iar la ghiseu 2 % din suma retrasa, minim 15 lei. Operatiunile comerciale nu sunt taxate.

In ceea ce priveste Banca Transilvania, comisioanele sunt dupa cum urmeaza:
VISA Electron si MasterCard Mondo: retragerile de numerar la ATM sau la POS-urile bancilor din strainatate: 1% plus 1,5 lei. Pentru cumparaturi si pentru diverse plati pentru servicii nu exista taxe.
MasterCard Direct: ridicarea de numerar la ATM sau la POS-urile bancilor din strainatate: 1%, minim 2 euro. Platile la comercianti nu au comisioane.

CEC Bank taxeaza retragerile de numerar de la bancomat in strainatate cu 1% plus 3,5 euro (echivalent in lei), iar la ghiseu cu 1% plus 2,5 euro (echivalent in lei). Tranzactiile comerciale nu costa nimic din punctul de vedere al comisioanelor bancare. 

In cazul Volksbank, comisionul de retragere de numerar in strainatate este 1%, minim 4 euro. De asemenea, comisionul de conversie valutara este 2%. Tranzactiile la comercianti sunt fara comision.

Piraeus Bank percepe 1% plus 5,5 lei pentru fiecare retragere de numerar la bancomat si cu 1% plus 9 lei la ghiseu, pentru cardurile in lei VISA Shop&Cash. Cumparaturile nu sunt taxate. Daca alegi cardul in euro sau dolari, retragerile de numerar la ATM te costa 2% plus 2 euro (sau echivalent in dolari).

La UniCredit Tiriac, tranzactiile internationale nu sunt taxate, in schimb retragerile de numerar la bancomat costa 1,5% plus 7 lei, iar la ghiseu 2,5% din suma retrasa plus 7 lei. Si aici ai limita de tranzactionare sub 1.000 de euro si anume 4.000 de lei pe zi.

Exemplele pot continua. Mai important decat acestea este sa tineti minte ca acele carduri care au un comision fix mare trebuie folosite cat mai rar. Un exemplu: daca retragi 50 de euro si ai comision 1% din suma retrasa plus 3,5 euro, platesti 4 euro. Mai retragi o data 50 de euro, mai platesti 4 euro. Dar daca retragi de la bun inceput 100 de euro, dai 4,5 euro, in loc de 8 euro. Cu cat folosesti mai des cardul pentru retrageri, cu atat platesti mai multe comisioane, atunci cand intervine si o suma fixa.

Apoi, ce te faci daca nu poti folosi cardul? Exista posibilitatea sa-ti blochezi cardul tastand gresit codul PIN, sa dea eroare, sa-l pierzi sau sa ti se fure. Cardul este automat blocat si dureaza cateva zile pana cand se deblocheaza. Mai mult, daca il pierzi ori ti se fura, trebuie emis un alt card, iar asta nu poti face decat la intoarcerea in tara, daca nu vrei sa platesti o suma considerabila. 

Inlocuirea cardului si eliberarea de numerar in regim de urgenta pentru cardurile declarate pierdute sau furate costa: la UniCredit 150 de euro, respectiv 100 de euro, iar la BRD inlocuirea cardului poate ajunge pana la 225 de dolari. La CEC, daca ai card VISA nu poti cere inlocuirea cardului sau eliberarea de numerar in regim de urgenta, in timp ce in cazul MasterCard operatiunea de retragere de numerar este taxata cu 80 de euro, iar de inlocuire a cardului cu 120 de euro.

In concluzie, cine nu deschide ochii deschide larg portofelul. Si cum paza buna trece primejdia rea, poate ca nu ar strica sa ai la tine si ceva bani cash, ca sa nu treci prin experiente neplacute. Si nu uita sa ai la indemana numarul unde poti anunta blocarea sau pierderea cardului. De ajutor poate fi si 021CARDURI (021.2273874), numarul unic utilizat deocamdata de cinci banci: BCR, BRD, Bancpost, Banca Transilvania si CEC Bank.