"In cazul unui scenariu negativ, rata adecvarii capitalului a sapte banci ar cobori sub 6%", se arata intr-un comunicat al Comisiei Autoritatilor Europene de Supraveghere Bancara.

Analistii se asteptau ca aproximativ zece banci sa nu treaca testele.

ATEbank ar avea nevoie de 242,6 milioane de euro pentru aducerea ratei adecvarii capitalului la nivelul de 6% in cazul celui mai pesimist scenariu analizat, potrivit unui comunicat transmis de banca bursei de la Atena.

Fara nicio interventie, banca ar avea in cel mai pesimist scenariu o rata de adecvare de 4,36%.

"Banca va opera o majorare de capital pentru a acoperi viitoare necesitati de adecvare a capitalului", se arata in comunicat.

Totodata, cinci banci spaniole si o institutie de credit din Germania au picat testele de stres.

In Germania, autoritatile financiare au decis ca Hypo Real Estate nu dispune de o rata de adecvare a capitalului suficienta pentru situatii foarte dificile, in timp ce din Spania nu s-au incadrat in limita de 6% cinci banci regionale.

Cele sapte banci care nu au ttrecut testele au nevoie de 3,5 miliarde de euro pentru a aduce rata de adecvare a capitalului la 6%, nivelul minim solicitat.

Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank, KBC, Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank, Societe Generale, NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, OTP, UniCredit, Intesa Sanpaolo, ING si Millennnium BCP, toate cu operatiuni in Romania, au trecut testele de stres.

Banca elena Piraeus a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa cumpere de la guvernul elen 77,31% din ATEbank si 33,04% din Hellenic Postbank, pentru un total de 701 milioane euro, creand astfel un grup bancar cu active de 105 miliarde de euro.