"In propunerea Comisiei, aflata in discutie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro sa fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei banci aflate in dificultate fara mobilizarea de fonduri publice sau garantii guvernamentale - n.r.). Este o posibilitate", a declarat marti la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, citat de The Guardian.

Depozitele mici vor fi garantate

Ea a subliniat ca micile economii, cele constituite in depozite de sub 100.000 euro, vor fi in continuare garantate. "Niciodata nu va fi posibil sa fie implicati in proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau in viitor", a afirmat oficialul CE.

Ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, a declarat luni, intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times, ca acordul de bailout incheiat cu Cipru, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite in tara in vederea recapitalizarii sistemului bancar, ar trebui sa serveasca drept model pentru solutionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.

Pretul scump platit de Cipru

Acordul CE si Fondului Monetar International cu Cipru are rolul de a mentine statul in zona euro si presupune inchiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, cu transferul depozitelor garantate, cele mai mici de 100.000 euro, catre Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota. Depozitele neacoperite de garantia legala, cele mai mari de 100.000 euro, vor finanta cu 4,2 miliarde euro programul de salvare a Ciprului.

Totodata, detinatorii de depozite mari de la Bank of Cyprus vor avea conturile inghetate pentru o perioada nedeterminata, pana cand banca va fi restructurata si recapitalizata. Capitalul suplimentar necesar pentru consolidarea bancii va fi tras din depozietle mai mari de 100.000 euro.

Ministrul cipriot al Finantelor, Michalis Sarris, a declarat ca deponentii cu peste 100.000 de euro in cele doua banci ar putea pierde circa 40% din sumele care depasesc pragul garantat prin lege. O serie de masuri de control asupra circulatiei capitalului vor fi mentinute pentru mai multe saptamani, a precizat oficialul.

Strategia adoptata in cazul Ciprului reprezinta o deviere semnificativa de la bailout-urile care au avut loc in ultimii ani in UE, deoarece nu presupune mobilizarea de fonduri de la bugetul de stat sau de garantii guvernamentale. Acordul este cunoscut drept un "bail-in": costurile de restructurare ale bancilor aflate in dificultate sunt suportate de actionari, detinatori de obligatiuni si, daca este necesar, deponenti.

Acordul cu Cipru, in forma initiala, convenita cu 10 zile in urma, presupunea atragerea a 5,8 miliarde euro prin taxarea depozitelor bancare din tara, cu 6,75% in cazul sumelor mai mici de 100.000 euro si 9,9% pentru economiile care depasesc acest prag. Intelegerea a fost respinsa de Parlamentul cipriot.

Laiki Marea Britanie avertizeaza ca depozitele de peste 100.000 euro depind de resursele financiare

Cyprus Popular Bank (Laiki), care va fi inchisa in cadrul acordului din Eurogroup, a informat clientii de la sucursala din Marea Britanie ca depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate, mentionand in acelasi timp ca sumele peste acest prag depind de capacitatea financiara a bancii.

Depozitele eligibile de la Cyprus Popular Bank UK sunt protejate in limita a 100.000 de euro de catre Mecanismul de Protectie a Depozitelor din Cipru si nu de programul similar din Marea Britanie, a informat institutia de credit.

"Orice depozite detinute peste limita de 100.000 de euro nu sunt acoperite. Asta inseamna ca daca banca nu este capabila sa-si respecte obligatiile financiare, depozitele eligibile ale clientilor sunt protejate pana la un total de 100.000 de euro", se arata intr-o notificare postata pe site-ul bancii.

Sucursala britanica a anuntat ca deponentii pot face retrageri in functie de cum doresc, insa a admis ca discuta in continuare cu Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie, Banca Angliei si grupul din Cipru, scrie BBC.