Potrivit presedintelui ANPC, seful misiunii FMI (foto) a fost nemultumit de aplicarea OUG 50 si pentru creditele in derulare, nu doar pentru cele noi si in acelasi timp a acuzat ca "autoritatea ar fi interzis bancilor activitatea de creditare".

Cerbulescu a explicat ca ANPC prin OUG 50 poate suspenda activitatea de creditare pe anumite produse cu nereguli, numai daca banca respectiva are abateri repetate pe acest subiect.

El a adaugat ca sunt banci care si dupa ce au primit amenzi sau au avut in fata hotarari judecatoresti finale pentru a remedia anumite "probleme din contractele de credit", nu au procedat in consecinta.

Seful ANPC a mai spus ca si la ora actuala sunt "una - doua banci" care continua sa aiba acest tip de comportament si desi autoritatea nu a luat pana acum vreo decizie de suspendare, este posibil sa o faca.

Oficialul a mai aratat ca ANPC nu considera ca OUG 50 se aplica retroactiv, motivand ca acest lucru ar fi insemnat ca bancile ar fi fost obligate sa inapoieze comisioanele sau sa recalculeze dobanzile prea mari si pentru perioada de dinainte de 21 iunie 2010.

In replica, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania si vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a explicat ca in opinia bancherilor ordonanta se aplica retroactiv adica si creditelor vechi, pentru care au fost facute alte calcule in sistemul de contabilitate intern, pe alte premise.

El a mai aratat ca doar BNR poate sa decida penalizarea unei banci, nu si ANPC, desi a admis in acelasi timp ca mai multe institutii de credit si-au facut publicitate inselatoare pentru credite si nici BNR si nici ARB nu le-au penalizat.