"BCR si-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera solutionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumam complet impactul asupra profitabilitatii pe termen scurt, considerand ca reducerea creditelor neperformante este vitala pentru restabilirea cresterii creditarii si a performantei financiare. BCR beneficiaza de o capitalizare robusta, care permite bancii sa absoarba cu usurinta restructurarea bilantului si sa sustina mai departe o crestere sustenabila pe toate liniile de afaceri", a declarat intr-un comunicat Adriana Jankovicova, vicepresedinte financiar al bancii.

BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante si a vandut pachete de doua miliarde lei, astfel ca nivelul finantarilor neperformante a scazut cu 24% fata de anul anterior.

Astfel, costurile nete cu provizioanele s-au apreciat cu 110,7%, la 4,44 miliarde lei (999 milioane euro), fata de nivelul de 2,1 miliarde lei (476,9 milioane euro) in 2013, in contextul vanzarilor de active, efectuarii de operatiuni de derecunoastere si a implementarii unor noi parametri de risc.

Ca urmare, profitul operational obtinut, de 1,9 miliarde lei (427 milioane euro) a fost anulat in totalitate de costurile mari cu provizioanele constituite. Acesta a fost mai redus cu 19,3% fata de anul precedent, cand se plasa la 2,37 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scaderii veniturilor, desi partial compensat de costurile mai scazute.

Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situata la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% in decembrie 2013.

Totodata, activele bancii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an in urma.

BCR a acordat credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, consemnand o crestere solida in zona de retail si o stabilizare a portofoliului de credite corporate. Portofoliul imprumuturilor in lei a urcat cu 21%, de la 5,5 miliarde lei la 6,7 miliarde lei.

Banca a investit anul trecut 4,6 miliarde lei in titluri de stat.Pe segmentul corporate, portofoliul de credite s-a situat la 11,8 miliarde lei, incluzand credite noi in valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate clientilor care din sectoarele energie, agricultura, constructii, farmacie si sanatate, industrie, IT&C.