"Imprumutul este destinat sa sprijine in principal IMM-urile care reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti, atat din perspectiva crearii de noi locuri de munca, cat si a cresterii economice", a declarat Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI responsabil pentru Romania, intr-o conferinta de presa la CEC Bank.

Creditul actual vine dupa ce banca locala a utilizat imprumutul de 45 milioane de euro acordat anul trecut de BEI pentru finantarea IMM-urilor si firmelor medii. Din suma primita si utilizata in 2013, CEC Bank a finantat peste 100 de proiecte din domenii precum productie, agricultura, comert, servicii, constructii sau productie de energie verde.

"Pentru BEI, aceasta suma, de 100 milioane de euro, este cea mai mare suma care a a fost alocata unei banci din Romania. Desigur, a mai beneficiat si BRD, dar e limita maxima pe care BEI a dat-o unei banci din Romania", a afirmat Tanasescu.

BEI finanteaza IMM-urile romanesti prin intermediul a 14 institutii financiare, care opereaza atat in sectorul public, cat si cel privat. Banca a creditat anul trecut IMM-urile cu 174 milioane euro, firmele avand peste 41.000 de angajati.

De la inceputul activitatii in Romania, BEI a acordat finantari de 10 miliarde euro, reprezentand 7,3% din PIB-ul Romaniei. Institutia financiara internationala intentioneaza sa ajunga pana la finalul anului la finantari de circa 600 milioane euro sau mai mult, iar anul viitor se va concentra foarte mult pe finantarea sectorului energetic, potrivit lui Tanasescu.