"BCR a declinat interesul pentru tranzactia cu Bank of Cyprus", a declarat Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR.  Potrivit unor informatii din piata bancara, BCR ar fi analizat posibilitatea preluarii atat a sucursalei Bank of Cyprus, cat si a Marfin Bank, filiala din Romania a Cyprus Popular Bank, a doua mare banca din Cipru.

Cyprus Popular Bank va fi divizata, iar depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus. 

De asemenea, surse bancare afirma ca Raiffeisen, o alta banca intersata de preluarea activitatilor Bank of Cyprus in Romania, si-ar fi retras oferta, in conditiile prelungirii cu doua saptamani a suspendarii activitatii sucursalei bancii cipriote. 

Institutiile de credit din Romania se pare ca sunt deranjate de faptul ca banca centrala din Cipru a evitat sa incheie o intelegere intr-un termen scurt, asa cum a anuntat initial, ceea ce poate avea efecte negative aupra imaginii bancilor implicate, cat si asupra portofoliului de clienti ai bancii absorbite. 

Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus saptamana trecuta o oferta neangajanta.

Cel mai mare activ al Bank of Cyprus in Romania este un credit de 110 milioane euro, acordat Marriott

Creditul acordat initial in 2007 avea scadenta in octombrie 2012, dar a fost prelungit in toamna anului trecut pentru inca cinci ani, garantiile constituite acoperind principalul, in valoare de 110 milioane euro, cat si o suma suplimentara de 33 de milioane euro aferenta tuturor obligatiilor ce decurg din imprumut, scrie Mediafax, care citeaza Ziarul Financiar.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri patrati, din Calea 13 Septembrie si cladirea de 69.307,58 metri patrati, care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel si complexul aferent, cu spatile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioara si exterioara, precum si toate imbunatatirile aduse imobilelor in garantie.

Relatia intre Bank of Cyprus si hotelul Marriott este mai complexa, intrucat banca detine indirect, prin ONT Carpati, si 35.292% din titlurile societatii care are hotelul in proprietate, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG).

Actionarul majoritar al SCHG, si proprietar implicit al Merriott, este firma austriaca Strabag, una dintre cele mai mari companii de constructii din Europa, care detine o participatie de 64,68%.

Bank of Cyprus controleaza ONT Carpati (93,8%) prin intermediul unei subsidiare din Cipru - Gosman Properties Limited. In toamna anului trecut, Bank of Cyprus a prelungit pana in 2017 si un credit de 5,5 milioane euro acordat ONT Carpati, unde principalul activ pus in garantie il reprezintã hotelul New Montana din Sinaia, impreuna cu un teren de 10.336 metri patrati aferent imobilului.

La inceputul acestui an, ONT Carpati a intrat in procedura de faliment la cererea actionarului, fiind decisa rambursarea creditelor prin valorificarea activelor.

Potrivit Ziarului Financiar, pe langa participatiile detinute la Marriott si New Montana, ONT Carpati mai are si o creanta istorica de 24,5 milioane euro asupra Societatii Companiilor Hoteliere Grand. Mai mult, creditul de 110 milioane euro este garantat si cu 99,97% din actiunile de la SCHG, ceea ce echivaleaza cu preluarea integrala a societatii in cazul unui denunt al contractului de creditare.

In garantie sunt constituite si toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de inchiriere, garantii, contractele de asigurare, precum si toate contractele viitoare.

Pentru creditul de 110 milioane, Bank of Cyprus a primit in cesiune si doua polite incheiate de SCHG cu firma de asigurari Uniqa (companie austriaca). De asemenea, au fost puse in garantie sumele din conturile deschise de Marriott la Bancpost, ING Bank sucurasla Bucuresti, Unicredit Tiriac si Granti Bank.

In cazul creditului acordat ONT Carpati, conturile ipotecate in favoarea Bank of Cyprus sunt constituite la Bancpost, BRD - Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Banca Centrala a Ciprului, in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa intre 8 aprilie - 22 aprilie inclusiv.

Banca Ciprului a anuntat ca aceasta prelungire este necesara pentru derularea negocierilor in scopul vanzarii sucursalei din Romania, negocieri care incep luni, 8 aprilie, cu bancile care si-au exprimat interesul pentru cumpararea acesteia.