Pentru constructia de autostrazi, scoli sau spitale pe hartie apar peste 40 de miliarde de lei, insa multi bani ar trebui sa vina din fonduri europene, unde autoritatile n-au reusit niciodata sa atraga sumele pe care si le-au propus.

De la 1 ianuarie pensiile a peste 5 milioane de varstnici cresc cu 5%. Pensia medie se majoreaza cu 42 de lei. Salariile bugetarilor din sanatate vor creste cu 100 de lei. Iar in educatie lefurile se vor majora in doua transe de cate 5% in martie si in septembrie.

Salariul minim creste si el in doua etape. La 975 si 1.050 de lei, in ianuarie si iulie. Odata cu el cresc si amenzile rutiere.

Desi ar fi trebuit anulate, raman in vigoare cele doua impozite introduse anul trecut companiilor din sectorul energetic. Ramane si taxa pe stalp, insa va scadea de la 1,5 la 1%. Guvernul nu renunta nici la acciza suplimentara pe carburanti care a dus anul trecut la scumpirea benzinei si a motorinei , iar celelalte accize, pentru tigari, alcool si carburanti, desi ar fi trebuit sa scada, vor fi pastrate la nivelul din 2014.

Contributiile de asigurari sociale, TVA-ul si cota unica raman la acelasi nivel. Ministrul Finantelor promite ca va incerca sa reduca TVA-ul in a doua jumatate a anului.

Pentru investitii au fost alocate peste 40 de miliarde de lei. Insa cea mai mare parte din aceasta suma ar trebui sa vina din fonduri europene, in conditiile in care anul acesta guvernul n-a apucat sa atraga nici jumatate din ce si-a propus. Autostrada Transilvania si Comarnic - Brasov nu apar pe lista de investitii. Si nimeni nu s-a incumetat sa spuna cati kilometri vor fi construiti anul viitor.

Bugetul pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 2,5%, o inflatie de 2,2% si un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.