Premierul Dacian Ciolos a afirmat ca trebuie, de asemenea, evitata si decredibilizarea programului "Prima Casa".

"As lua exemplul legii darii in plata. Pe fond, Guvernul sustine rezolvarea cu intelepciune a cazurilor sociale reale si indeamna actorii implicati sa fie solidari ca sa reusim pana la urma sa avem o lege buna, care sa raspunda asteptarii oamenilor care intr-adevar au nevoie de aceasta, dar sa evitam ca prin aceasta lege sa cream beneficii unor speculatori, o lege care apoi sa afecteze increderea intr-un stat care schimba regulile jocului in mod retroactiv, care risca sa afecteze, totodata, radical si accesul unor noi generatii de tineri la locuinte, inclusiv prin blocarea sau decredibilizarea unor programe care s-au aratat de succes pana acum, cum a fost si cum este programul Prima Casa", a precizat premierul, citat de Agerpres.

Bancherii si initiatorii legii darii in plata sunt intr-un adevarat razboi de la adoptarea in Senat a actului normativ. Senatorii au adoptat, recent, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima Casa'' si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.

In disputa a intrat inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acesta sustinand ca legea privind darea in plata face inaplicabila legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala.