Potrivit unui comunicat comun al Asociatiei de Consiliere a Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania (ACCBAR), Asociatiei Asistenta pentru Consumatori (AC) si al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), clientii bancilor picheteaza, luni, Palatul Parlamentului, de la ora 15.00 si de la ora 19.30.
                                                          
“Scopul adunarii publice il constituie manifestarea ferma a avizului negativ al Asociatiilor de Protectie a Consumatorilor si de Protectie a Drepturilor Cetatenilor, in legatura cu proiectul privind modificarea Legii nr. 193/2000, privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Proiectul de lege semnat de anumiti deputati si adoptat de Senat in 16.12.2013, este cea mai nociva initiativa legislativa in aceasta materie din 1989 si pana in prezent. Proiectul propus reprezinta o incalcare flagranta a drepturilor consumatorilor romani, care, daca va fi adoptat de Camera Deputatilor, va avea consecinte negative iremediabile pentru fiecare consumator de servicii sau produse din Romania”, a declarat Anamaria Grigoruta Stan, reprezentanta uneia dintre organizatii.

Proiectul de lege, care isi propunea initial sa ajute clientii bancilor, este puternic contestat de acestia, pentru ca le va distruge orice sansa in lupta impotriva clauzelor abuzive trecute in contractele de credit. Initiatorii proiectului le dau dreptate clientilor, insa dau vina pe senatorii din Comisia Juridica, pentru ca ar fi modificat proiectul prin amendamente care vin in avantajul bancilor. Asa ca au anuntat ca vor sa retraga proiectul.

In forma adoptata de Senat, chiar daca instanta stabileste ca o clauza este abuziva, ea va fi eliminata doar din contractul judecat de instanta, nu din toate contractele similare, iar clientul nu va avea dreptul sa ceara restituirea banilor.

Proiectul este contestat si de Protectia Concumatorilor. Punctul de vedere al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului este ca nu este de acord cu modificarea Legii 193/2000.