"O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenita, nu stiu daca este posibila acum, cand avem o rectificare negativa. Stim ca reducerea TVA la paine a fost bine-venita. Este o masura care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale si este o masura care are si o componenta sociala (...) Sunt si alte masuri de relaxare, dar eu cu aceasta as incepe", a spus Ioana Petrescu, la seminarul "Modificarile Codului Fiscal", organizat de Ziarul Financiar, transmite Mediafax.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a explicat ca o alta reducere pentru produse ar putea sa intervina doar daca se constata ca reducerea TVA la paine nu a dus la scaderi ale incasarilor. 

"Daca va fi tot timpul nevoie de a pune ceva in loc nu va fi posibila reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zona cu viteza de rotatie foarte mare, se vand produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile in sistem, in special la cereale. Statele au decis ca si din acest punct de vedere este mai usor sa existe o cota mica", a aratat Manolescu. 

El a mentionat ca dupa reducerea TVA la paine preturile in magazinele mari au scazut, dar cele din magazinele mici au crescut, pentru ca acolo erau "debusee ale painii vandute fara acte". Cand fabricile au vandut cu TVA de 9%, micile magazine nu au mai avut acces la paine nefiscalizata, potrivit acestuia.

Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.